Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1031 og P 1032 Skadevernprisen 2008 - Museet Kystens Arv og Sandtorholmen

ble på styremøte 9. oktober 2008 besluttet delt likt mellom Museet Kystens Arv og Sandtorholmen med kr. 200.000 til hver. Prisene ble overrakt h.h.v. Bernt Brevik ved Museet Kysten Arv og Rolf Trulsen på Sandtorgholmen i styremøte i Stiftelsen UNI 2. desember 2008.

Begrunnelsen for tildeling av Skadevernprisene er som følger:

Museet Kystens Arv er ett av fem fylkesmuseer i Sør-Trøndelag, og har et sterkt ønske om å ta vare på den gamle kystkulturen langs Trøndelagskysten. Museet er landets eneste med eget aktivt båtbyggeri. I et moderne samfunn endrer alt seg raskt, og mange gode, gamle tradisjoner står i fare for å dø ut. Det er derfor et viktig hovedmål for museet å formidle kunnskapen om bygging og segling av klinkbygde båter med råsegl til kommende generasjoner. Ved Museet Kystens Arv blir denne delen av kystens historie bevart på en levende måte, og besøkende har muligheten til å oppleve ekte kystkultur.

- Museet Kystens Arv er et eget kompetansesenter for bygging av klinkbygde båter, og her vil man kunne se båtbyggere i arbeid.

- Museet Kysten Arv er dessuten et kompetansesenter for segling med råsegl, og det er mulig for allmenheten å delta på kurs

- Museets utstilling ”Lofotdrifta” tar utgangspunkt i lofotdrifta fra Trøndelag slik den ble skildret av Johan Bojer, i boken ”Den Siste Viking”

- Museet har en av landets største samlinger av gamle båter

Gjennom et meget utstrakt samarbeid med skolene i regionen, med lokalbefolkningen og gjennom å ha et aktivt båtbyggeri har Kystens Arv blitt et museum som tar tak i formidlingsrollen på en ny og god måte. Gjennom bygninger, båtbyggeriet, aktivt kjøkken med laging av tradisjonsmat, stor båtsamling, utespel og tradisjonelt museum, drar de med seg barn og ungdom inn i museumsaktivitetene og gir dem læring og opplevelser mange museer bør lære av.

Sandtorgholmen har en interessant og spennende historie, og gjennom flere hundre år har handelsstedets virksomhet hatt stor betydning for framveksten av lokalmiljøet, distriktet, regionen og deler av landsdelen.
Det naturlige handelsstedet midt i Tjeldsundet ble nevnt allerede i 1321, og ble rundt år 1600 gitt i sjelegave av de som bodde på gården til Bakke kloster i Nidaros. Lars Thrundiemsfar var ansvarlig for forretningsdriften i 1557.

Av senere eiere er Rasmus Christensen den som gjordet Sandtorgholemen til et av distriktets mest betydningsfulle steder: I 1808 grunnstøtte han like ved Sandtorg med fregatten ”Venus” fullastet med rug og hvete fra Arkhangelsk. Kornet fra skipslasten, som var delvis vannskadd, kom til å danne grunnlaget for hans rikdom og makt. I nødsårene 1809 – 13 ble kornet solgt til den sultende befolkningen for høye priser. Christensen kunne derfor kjøpe opp brukene rundt Sandtorgholmen, og hadde i 1835 slått under seg nesten hele Sandtorggården.

I 1875 var det 26 mennesker bosatt på Sandtorgholmen, og Kong Oscar II’s besøk i 1873 viser at Sandtorg var et av de aller viktigste stedene i regionen på denne tiden.

Anlegget er pr. i dag rehabilitert for rundt 18. mill. for eier Rolf Trulsens regning.

Den nåværende hovedbygning; Storgård fra 1906 (den opprinnelige brant ned) ble i 1916 flyttet hit i sin helhet. Flyttingen må anses som en bragd sett i lys av datidens redskap og hjelpemidler. I 2002 ble 1. etg. gjenskapt slik den var i 1910 og vil være et av de få ”Smykkeskrin” i Nord-Norge når gården står ferdig. Kvalitetsmerket ”Olavsrosa” ble tildelt i 2003.

Stabburet er den eldste bygningen på Sandtorgholmen, fra ca 1750 og har overlevd 3 branner.

Sandtorgholmen var de første som fikk tildelt gjestebevilling for vin, allerede i 1770. Vinkjelleren er bygget av store steinblokker, med kun taket synlig. I sin tid ble det herfra levert vin til 7 kirkesogn.
Fra brygga har det vært storstilt Jekte og ”Pomorhandel” opp gjennom århundrer, med dampskipsekspedisjon i 1838 og poståpneri fra begynnelsen av 1800 tallet. Brygga er i dag rehabilitert (2001) med en flott restaurant samt værelser og møterom.

Rolf Trulsen har siden 1999 klart å bygge ut og utvikle et spennende reiselivsanlegg på Santorgholmen. Han fortjener mye ros for sitt arbeid.
Sandtorgholmen representerer i dag en rik kulturarv i Troms Fylke. Handelsstedenes betydning fra 1550 årene til langt utpå 1800-tallet, var viktige bidragsytere til vår historie og til ”de tre stammers møte”, som tromskulturen er tuftet på.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss