Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1106 Kvilekval - restaurering av løe

fikk av Stiftelsen UNI i juni 2009 innvilget kr. 25.000 til restaurering av løa på gården Kvilekval, samt til utarbeiding av plan for tilsyn og restaurering av de andre verneverdige bygningene på gården.

På Kvilekvål er den freda ”Knute Nelson Stova” den mest kjente av bygningene på garden. Knute Nelson emigrerte til Amerika og satt i hele 5 perioder (i 30 år) som senator i Minnesota. I Saint Paul, USA, står det et stort monument med 3 statuer av Knute Nelson, og hovedgaten i Evanger har fått hans navn.

Stova er eiet av Voss kommune, mens resten av tunet er i privat eie. Tunet brukes av Vassvøri sogelag i formidlingssammenheng, og det er prisverdig at privat eier på denne måten åpner tunet sitt for allmennheten og samarbeider for å formidle historia om bygningene.

Løa på gården, som er helt sentral i tunet, er i kritisk stand; taket svikter og skifer må tas ned. Fylkeskonservatorens vurdering er at det er tunet som helhet, som representerer den største vernverdien på Kvilekvål.

Det er videre planlagt å utarbeide en plan for tilsyn og restaurering av de andre verneverdige bygningen på gården, bl.a. smia fra 1700-talet, det eldste huset på garden, og naustet ved elva Vosso, det siste gjenværende elvenaustet i sitt slag.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss