Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1107 Veteranskibslaget Stavenes - Flåter, livbelter m.m.

fikk på styremøte 4. juni 2009 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 300.000 øremerket investeringer til flåter, livbåter, livbelter og brannsikring.

D/S Stavenes ble levert fra Bergen Mekaniske Værksted i 1904 til Nordre Bergenhus Amts Dampskibe, som senere i 1919 ble forandret til Fylkesbaatane i Sogn og Fjordane. Selskapet, grunnlagt i 1858, eksisterer fortsatt som del av Fjord 1-konsernet. (Det var Chr. Michelsen, direktør for selskapet, som fikk bestilt båten, før han fratrådt og ble landets statsminister).

Stavenes hadde i sin tid en kraftig dampmaskin som gjorde den til selskapets kraftigste isbryter når fjordene frøs til om vinteren. I 1934 ble hun noe ombygget for å kunne ta med biler på dekk, som det første bilførende fartøy på Sognefjorden.

I 1953 ble dampmaskinen tatt ut og erstattet med en dieselmotor og fortsatte å gå i rute frem til 1970 tallet. (Båten ble kjendis i 1969 i forbindelse med filmen ”Song of Norway” med Toralv Maurstad i Rollen som Edvard Grieg.)

I 1972 ble Stavenes solgt til England med formål å tilbake føre henne som ny i 1904, et prosjekt som mislyktes.

I 1991 ble Veteranskibslaget Stavenes opprettet i forbindelse med at Stavenes ble kjøpt og hentet tilbake til Norge. Tross stor optimisme og pågangsmot, ble prosjektet stoppet p.g.a. manglende midler og lokalt engasjement.

Høsten 2007 sto Stavenes i fare for å bli hugget. Sentrale personer i veteranskibsmiljøet i Bergen tok tak i saken. Veteranskibslaget Stavenes teller i dag rundt 170 medlemmer som har som mål å fullføre restaureringen av Stavenes innen 2013, hvor skipet så vil gå inn i fremtidige funksjoner innen kvalitetsbasert reiseliv, primært i Fjordnorge.

http://www.ds-stavenes.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss