Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1128 Grevrusten v/Knut Arild Teigum - eetablering av mur

fikk av Stiftelsen UNI i august 2009 innvilget . 20.000 til restaurering og reetablering av tørrsteinsmur ved ”Øvre Lykkja” ved Grevrusten i Vågå kommune.

Grevrusten er et gammelt småbruk med 12 hus som ble startet ryddet/dyrket i 1812. Plassen ligger i et området som nylig ble tildelt den nasjonale kulturlandskapsprisen, også kalt Nordheradprosjektet.

Knut Arild Teigum, som bor og jobber nær Oslo, overtok småbruket Grevrusten i 1987 og har siden før det drevet restaurering av småbruket. Målet er å bevare samtlige hus, murer og miljø slik de opprinnelig var bygget opp. Teigum har i flere år arbeidet som tømrer og har god faglig bakgrunn for å kunne forestå restaureringsarbeidet. Hans glødende iver, bruk av ferie og fritid, og bruk av mye egne penger, har ført til at et delvis forfallent småbruk på slutten av 1970, i dag fremstår som et sted hvor det gamle tunet er ivaretatt. Dette er ett av svært få slike bruk som står inntakt med alle hus som de gjorde fra før 2. Verdenskrig.

Muren det her søkes tilskudd til ble satt opp av Syver Grevrusten på slutten av 1800-tallet i forbindelse med rydding av det lille jordet som kalles ”Øvre Lykkja”.

For å kunne ta vare på dette kulturminnet er Teigum avhengig av støtte fra flere hold.

Teigum har fått bevilget penger fra Norsk Kulturminnefond, som bl.a. begrunner vurderingen med at det er prisverdig at søker ønsker å sette i stand den utraste muren. Reetablering av murverket er viktig i et mye brukt turområde. Tunet som ligger like ved har svært høy verneverdi.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss