Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1137 Nordheradsprosjektet / Vågå Historielag - restaurering av stugu på Flåten

fikk på styremøte 25. august 2009 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 100.000 til restaurering av stugu på Flåten

Høsten 1995 gikk Nordheradsprosjektet over fra å være et prosjekt til et permanent lag med egne vedtekter og registrering i Brønnøysund-registrene.

Formålsparagrafen for Norherdsprosjektet er:
Å arbeide for at kulturlandskap, kulturminner og kulturhistorie i Nordherad blir tatt vare på. Å stimulere til næringsutvikling i grenda basert på natur, kultur og de historiske ressurser som finnes her. Å legg til rette for trivselskapende tiltak.

De siste årene har Oppland fylkeskommune og Fylkesmannen gjennomført omfattende kartleggingsarbeid i noen utvalgte områder med kulturlandskap av nasjonal verdi, deriblant Nordherad. Nordherad er nå ett av 20 kulturlandskapsområder som Landbruksdepartementet og Miljøverndepartementet har valgt som særlig verdifulle. I juni i år fikk Nordheradsprosjektet ”Den nasjonale kulturlandskapsprisen” av Norsk Kulturarv og Landbruksdepartementet.

I Nordherad i Vågå ble det først på 1800-tallet bygget vel 20 bruk i statsallmenningen, delvis midt i steinura. Disse bruka berga mange familier gjennom en trang tid. Nå er de aller fleste fraflytta og står til nedfalls.

Alle, utenom ett som heter Flåten, er i privat eie. Flåten ble overdratt først på 1980-tallet til Vågå Historielag, som gjorde et stort arbeid for å redde stuen. Siden har dessverre både hus og jordveg forfalt. Til å begynne med ble det vurdert å frede hele anlegget. Dette ble det ikke noe av, men Flåten har uten tvil høy verneverdi.

Historielaget har mer enn nok hus å holde i stand, og styret har etter hvert sett seg om etter noen som bedre kunne ta seg av Flåten. Styret i Nordheradsprosjektet sa seg interessert og de to lagene skrev under en avtale i 2005 som innebærer at Nordheradsprosjektet overtar disposisjonsretten på bruket, mens Historielaget fremdeles er eier. Nordheradsprosjektet har satt som mål å restaurere Flåten tilbake til opprinnelig stand for å kunne bruke det som en dokumentasjon på strevet for å holde liv i seg. Flåten består av stue, stabbur, vasshus og låve.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss