Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1200 Rui-plassen v/Ivar og Lisette Haukelidsæter - restaurering

fikk av Stiftelsen UNI i februar 2010 innvilget kr. 42.000 til restaurering av Rui-plassen

Høyt opp i lia med utsikt over Dalen og Bandak (Telemarkskanalen) ligger den vesle husmannsplassen Rui.

Hit kom svensken Johan August Schewenius i 1834. Han ble gift to ganger og fikk seks unger. De to eldste, Ingerine og Gurine, ble boene på Rui all sin tid. På Rui ga de aldri slipp på naturalhusholdningen og bytta sine egne produkter med andres. De holdt vanligvis 3 kyr, noen sauer, geiter og høner. De dyrket bygg, poteter og grønnsaker. Redskap lagde de selv. Ånden på Rui var sparing og arbeide – fra lyse morgen til sen kveld. Da faren døde, drev Ingerine og Gurine plassen videre i farens ånd. Ingerine og Gurine døde på 1960-tallet og begge ble over 90 år gamle. Bare en gang reiste de vekk fra Rui – på besøk i Oslo, hos kongen.

Rui står der den dag i dag og det meste er bevart som det var i den vesle stua. Stedet ble viden kjent gjennom boka ”Rui-jentene som kom til kongen” skrevet av Knut Eidem.

Ivar og Lisette Haukelidsæter (f. i h.h.v. 1925 og 1927) har nylig kjøpt Rui med henblikk på å ivareta dette kulturminnet. Tidligere eier bor langt vegg og hadde ikke anledning til dette arbeidet.

Ivar Haukelidsæter har mottatt Tokke kommune sin kulturpris for arbeidet han har lagt ned på Rui gjennom mange år. Hvert år arrangeres det messe der, folk gifter seg der, og lag og foreninger kommer fra inn- og utland. Rui er med i den kulturelle skolesekken.

For noen år siden ble låve og fjøs restaurert, og nå står stua for tur. Arbeidet er vurdert av konservator ved Vest-Telemark Museum og skal utføres av håndverkere som har arbeidet for Riksantikvaren. Tokke kommune v/turistkontoret vil prøve, på eiers vegne, å skaffe midler til en sårt trengende restaurering.

http://www.visitdalen.com/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss