Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1206 Luster Sogelag - restaurering Hestaskårane i Luster

... fikk på styremøte 8. februar 2010 i Stiftelsen UNI innvilget tilsammen kr. 200.000, kr. 75.000 til restaurering av Eldhus og kr. 125.000 til restaurering av Stovehus på Hestaskårane.

Det har i flere ti-år blitt tatt til orde for å sikre husmannsplassen Hestaskårane for ettertida. 2009 ble et tidsskille. Det var bare to alternativ – enten å kapitulere og se plassen tapr for all fremtid – eller for alvor dra i gang arbeidet med restaureringen. Luster Sogelag og Luster Bygdekvinnelag valgte det siste alternativet!

Gjennom arbeidet som er gjort i 2009 er trinn 1 gjennomført, av i alt 15 i en fremdriftsplan som går frem til 2018. De to lagene og bygdefolket i Luster har vist å ta ansvar for og lagt et godt grunnlag for å sikre kulturminneverdiene i Hestaskårane.

Husmannsplassen Hestaskårane,i Luster, etablert på 1600-tallet, er trolig den eldste kjente husmannsplassen som fremdeles står slik den var da siste husmann bodde der. Frem til 1902, da plassen ble skilt ut som eget bruk, hadde det vært i alt 17 husmenn på plassen. Luster Sogelag har fått 40-års leieavtale på tunet og restaurering og drift er basert på et nært samarbeid med Luster Bygdekvinnelag.

Plassen er båndlagt i Luster kommune sin arealandel med sikte på å utgreie fredning.

http://www.lustersogelag.org/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss