Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1209 Sulitjelma gruvemuseum - Sikringsarbeid i besøksgruven

fikk på styremøte 8. februar 2010 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 300.000 til sikringsarbeid i Sulitjelma besøksgruve

I forbindelse med museums reformen fikk Stiftelsen Nordlandsmuseet (tidl. Salten museum) i 2004 driftsansvaret for alle museums anleggene i Salten, det dreier seg om 20 anlegg med totalt 140 bygninger.

De fredete anleggene har til nå vært prioritert og begynner nå å komme i god teknisk stand. Dette arbeidet vil fortsette, men vil også fokus bli lagt på anlegg og bygninger som ikke har fredet status men som ansees som verneverdige.

Sulitjelma besøksgruve består av to kulturminner som Nordlandsmuseet har driftsansvaret for, og er Nord-Norges eneste museale besøksgruve. Den ene er selve underjordsanlegget, altså besøksgruva, det andre er dag anlegget, kalt Grunnstollbadet.

Gruva formidler historien til Norges største kobbergruver i det 20. århundre. Driften startet i 1887 og stanset i 1991. Gruveanlegget består av 1,5 km lang skinnelagt stoll, og et mindre gruvedriftsområde som benyttes til omvisning. Sulitjelma besøksgruve har leieavtale med Nærings- og handelsdeparte-mentet for gruveanlegget frem til 2038.

Sikringsarbeidet skal gjøre det mulig å drive besøksgruva gjennom hele året. Økte sikkerhetskrav til kommunikasjon og alarmanlegg, ledelys samt brann og rømningsporter har gitt store økonomiske utfordringer.

http://www.nordlandsmuseet.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss