Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1236 Bogstad Gård - drenering rundt hovedbygningen.

fikk på styremøte 20. april 2010 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 1.986.550 til dette arbeidet.

Bogstad Gård eies av Bogstad Stiftelse. Bogstad er et autentisk innredet hjem som står delvis urørt fra slutten av 1700-tallet. Godseier Peder Anker, Norges første statsminister etter 1814, og hans svigersønn grev Herman Wedel Jarlsberg, Norges første finansminister, spilte på slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet en viktig rolle i norsk historie. Som kulturminne har Bogstad en sentral plass i norsk historie, både kulturhistorisk, politisk og industrihistorisk.

Godset ble privat eiendom i 1649 og tilhørte slekten frem til 1955 da gården ble åpnet som museum. Arvingene opprettet Bogstad Stiftelse og donerte eiendommen som en gav til stiftelsen. Bogstad hører som en avdeling under Norsk Folkemuseum.

Hovedbygningen ble fredet i 1924 som første fredningsobjekt i Oslo. Til anlegget hører 12 bygninger.

Bygningsmassen på Bogstad er fra midten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet og fremstår som et muranlegg. Dette er imidlertid kun en kamuflasje, - for å fremstå som en herregård etter europeiske forbilder. Opprinnelig byggemateriale er tømmer og utmurt bindingsverk. Gjennom generasjonene er deler restaurert og isolert, påbygget og ombygget. Siste endring ble gjort i 1916.

Bogstad Stiftelses driftsbudsjett gir ikke rom for de store prosjekter og investeringer. Alle inntekter går til dekning av faste kostnader som vanskelig kan reduseres. Hovedsakelig ordinært vedlikehold blir gjennomført.

Opprinnelig drenering har vært ved naturlig avrenning. Terrenget har ulike nivåer og grunnforholdene forskjellige. Dette har gjennom hundreårene ført til endrede fallretninger og setninger i grunnen, og avløpsrørene har i årenes løp mistet sin funksjon. Hovedbygningen har derfor skader som skyldes problemer med drenering, både utvendig og innvendig.

Det planlegges nå en omfattende reparasjon og fornyelse av drenering av gårdsplassen rundt hele bygningen.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss