Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1352 Museet Midt IKS - Avd. Norsk Sagmuseum - Spillum Dampsag & Høvleri

fikk på styremøte 8. februar 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 1.000.000 til sprinkling av bygningene ved Spillum Dampsag & Høvleri.

Museet Midt er et konsolidert museum for Namdalen og består av fire avdelinger; Kystmuseet i Nord Trøndelag, Namdalsmuseet, Fylkesgalleriet i Nord-Trøndelag og Norsk Sagbruksmuseum på Spillum.

Norsk Sagbruksmuseum er bygget opp rundt Spillum Dampsag & Høvleri, et sagbruk fra 1880-årene. Sagbruksnæringen var fra 1500-1800-tallet blant de viktigste eksportnæringene her i landet.

I siste halvdel av 1800-tallet ble dampdrevne sager innført, og erstattet etter hvert de eldre vanndrevne oppgangssagene, samtidig som et stort innenlands marked for trelast oppstod. De tre ”plankebyene” Fredrikstad, Lillestrøm og Namsos, vokste frem.

Det største markedet for Spillum Dampsag & Høvleri var Nord-Norge, men også Midt-Norge, Vestlandet og utlandet. Maskinene her ble drevet med dampkraft helt til 1940-tallet, da sagbruket ble elektrifisert, og produksjonen fortsatt frem til 1986, da sagbruket ble nedlagt.

Siden man på Spillum hadde det best bevarte sagbruket i landet, gikk Norsk Teknisk Museum, Riksantikvaren og Norsk Kulturråd inn for å bevare Spillum som et teknisk-industrielt kulturminne og nasjonalt sagbruksmuseum. Anlegget var på slutten av 1980-tallet forholdsvis forfallent og en omfattende restaureringsprosess ble igangsatt.

Etter dette har Spillum blitt en viktig arena for forvaltning, forskning og formidling av norsk sagbrukshistorie, og museet har i dag en større samling sager og andre sagbrukshistoriske gjenstander fra store deler av landet.
Museet har blitt et ”levende” museum, der besøkende får se de gamle rammesagene og høvlene i drift, samtidig som man har levert høykvalitets kopier av gamle bygningsdeler til restaureringsprosjekter. Fordelen med å opprettholde produksjon er mange, men den medfører stor brannfare. Etter en rekke branntilløp har Norsk Sagbruksmuseum fått anmerkninger om gjennomføring av tiltak av brannvesenet.

På denne bakgrunn er det et ønske å få montert sprinkleranlegg i de mest brannutsatte bygningene.

www.mumidt.no/spillum

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss