Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1393 Oddbjørn Bertheussen - Grand Hotell i Vardø – Dører, trapper og inngangsparti

fikk på styremøte 17. juni 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 50.000 til dører, trappeoppgang og inngangsparti ved Gamle Grand Hotell i Vardø.

Gamle Grand Hotell eies av et familieforetak og har også tidligere nedlagt arbeid i å restaurere og bevare en stor trebygning fra slutten av 1800-tallet.
Grand sto ferdig rundt 1900 og er en av Nord-Norges eldste betongbygg, og representerer tidlig Jugende arkitektur. Finnmark ble som kjent brent under krigen, og Grand er et av få bygg som står igjen.

Bygget ble reist som hotell i pomortida, dette i forbindelse med den økte trafikken mot øst. Det sies at hotellet var Nord-Norges fineste i sin tid med sentralvarme og elektrisk lys som ikke var vanlig på den tiden. Bygningen har i årenes løp rommet ulike virksomheter som bank, bibliotek, apotek, telegraf, galleri og skole. Grand er stort og pregende i byen, og stikker seg ut i bybildet.

I 2005 ble fasaden pusset opp i samarbeid med kommunen for at byen skulle ta seg best mulig ut til 1000-år markeringen. Dette har vist seg å være viktig for byen og et løft i bybildet. Sommeren 2009 ble tak og vinduer renovert, med hjelp fra Stiftelsen UNI og i 2010 ble det drenert og satt inn vinduer i andre etasje, også med økonomisk støtte fra Stiftelsen UNI.

Fylkeskonservatoren vurderer Gamle Grand hotell til å ha en høy grad av verneverdi, i kraft av det miljøet det ligger i, høy alder, autentisitet, m.m. Den er SEFRAK registrert.

For å kunne presentere bygget for potensielle leietakere er det viktig med en helhetlig presentasjon, og søknaden gjelder derfor renovering av trappegangen og inngangspartiet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss