Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1401 HKH Kronprindsregent Frederiks Laug af 1788 – Lasaretthøyden - Brannvarsling

fikk på styremøte 17. juni 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 105.000 til brannvarslingsanlegg på Lasaretthøyden, Odderøya.

Odderøya er militærhistorisk sett en del av Kristiansands befestninger som daterer seg tilbake til 1600-tallet.

Lasaretthøyden med sine karakteristiske bygninger og plassering på høyden utgjør et viktig landemerke i byen.

HKH Krondprindsregent Frederiks Laug af 1788 ble stiftet i 1995 med formål å medvirke til bevaring av Kristiansands historiske befestninger. Som takk for det initiativ og innsats som Lauget hadde utført fikk de overtatt forvaltningen med tre av de fire påstående bygninger (Lazareth no. 1, Lighuus og Krudttaarn). Dette var det første forsvarsverk som ble bygget i 1667, etter at Kristiansand fikk sitt bybrev i 1641.

Riksantikvaren uttaler i sitt skriv fra 1995 bl. a. at bygningsmassen på Odderøya ikke er bevaringsverdig som helhet men festningsverkene og bygningene på Lasaretthøyden vil bli inntatt i landsverneplanen som er under utarbeidelse. Med sin historiske, bygnings- og landskapsmessige kvaliteter utgjør de et meget bevaringsverdig bygningsmiljø. Den historiske dybden når det gjelder forsvarsverkene på Odderøya er stor og alle spor etter befestninger i verneområdet skal derfor bevares. Lasaretthøyden har stor betydning som landemerke for byen og anlegget der, med trappeanlegg og veiadkomst, er derfor som helhet meget bevaringsverdig.

Det omsøkte prosjektet er rettet mot bygning 11, som huser Lauget og de daglige aktivitetene, det såkalte Likhuset og Kongeloftet. Bygning 11 er den opprinnelige fra “Det Kgl. Quarantaine-Lasaræth for Kongerigerne Danmark-Norge samt Hertugdømmerne Slesvig-Holstein” som ble innviet i 1804 og som nå er fredet.

http://www.frederikslaug.christianssand.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss