Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1412 Nærøyfjorden Verdsarvpark / Eiere: Torill Nedberge Klevmark og Lars Nedberge – Stabbur og løe ved Nedbergo

fikk på styremøte 17. juni 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 30.000 til stabbur prosjektet og kr. 50.000 til løe prosjektet på høydegården Nedbergo ved Aurlandsdalen.

Nærøyfjorden Verdsarvpark (NVP) er pilot i Riksantikvaren sitt Verdiskapingsprogram på kulturminneområdet, og arbeider derfor målrettet for å utløse potensialet som kulturarven i Verdsarvområdet og grensetraktene til det har til verdiskaping på ulike måter. I flere år har de hatt fokus på bygningsvern, og samarbeider mye med grunneiere og andre aktører som sitter på gode restaureringsprosjekt om å få gjort noe med dem.

Det søkes her på vegne av eierne Torill Nedberge Klevmark og Lars Nedberge.

Høydegården Nedbergo ved Aurlandsfjorden, er en del av Nærøyfjorden landskapsvernområde og inngår i UNESCO’s liste. Nedbergo har hatt busetning langt tilbake, og lå øde etter svartedauden. Etter skriftlige kilder var gården i drift igjen, tidlig på 1600-tallet. Gården ligger en times gange opp fra fjorden, med adkomst kun med båt. Tunet består av to bruk med bygningsmasse i tømmer fra 1800-tallet. Bruket ble nedlagt på 1960-tallet.

Stabburet er laftet på tørrmurte hjørnefundament, men har falt av stabbene og ligger rett på bakken. Stabburet har en viktig helhetsverdi for tunet.

Løa er laftet på tørrsteinsmur som først må demonteres. Her er ellers råteskade og bølgeblikk taket må byttes.

http://www.naroyfjorden.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss