Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1465 Stiftelsen Våle Prestegård - Utbedring av elektrisk anlegg i driftsbygningen

fikk på styremøte 23. august 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 100.000 til utbedring av elektrisk anlegg i driftsbygningen ved Våle Prestegård.

Stiftelsen Våle Prestegård er opprettet med det formål å bevare Våle prestegård og verne og bevare bebyggelsen med have og park, samt å stimulere til sosiale og kulturelle aktiviteter på stedet.

Stiftelsen eier den gamle prestegården med driftsbygning, stabbur og lagerbygning/garasje. Området har de siste årene blitt oppgradert og fremstår i dag som et viktig kulturelt midtpunkt i bygda, og ble valgt til 1000 årssted av Re kommune.

Eldste del av prestegården er fra 1600 tallet, mens hoveddelen er fra 1700-tallet. Låven er fra 1800-tallet.

I løpet av de siste årene har det skjedd en betydelig oppgradering av bygningsmassen. 4 av bygningene er fredet og alt arbeid skjer i nær forståelse med Riksantikvaren.

I noen tid har man vært usikre på om det elektriske anlegget i driftsbygningen var sikkert.

Driftsbygningen er en staselig låve fr 1800-tallet på 800 m2 grunnflate. Nytt tak ble lagt på den ene siden for noen år siden og det er foretatt en god del reparasjonsarbeider.

Flere av redskapene er i bruk ved tilstelninger som skjer ved prestegården, og i den gamle “møkkakjelleren” er det innredet et “museum “ av gamle maskiner.
Mens den øvrige bygningsmassen ved prestegården er fredet, er driftsbygningen verneverdig.

Det fineste med den gamle låven er de store, gamle tømmerlaene. Disse er latet som egne laer inne i låven og man finner neppe mange slike i Norge i dag. Det er således svært viktig at el.anlegg m.v. er så sikker som mulig med tanke på branntilløp.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss