Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1468 Grøna – Per Idar Vingebakken - Rehabilitering av hovedbygning - 1. byggetrinn

fikk på styremøte 23. august 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 50.000 til rehabilitering av hovedbygningen på Grøna – 1. byggetrinn.

Grøna er en gammel skysstasjon og seter med et bygningsmiljø bestående av hovedbygning fra 1700-tallet, stabbur fra 1700- tallet og låve fra 1800-tallet.

Grøna er del av et stort og sammensatt kulturmiljø knyttet særlig opp mot samferdsel. Stedet ligger langs og helt inntil den gamle Trondhjemsvegen/Kongevegen over Totenåsen.

Grøna har historie tilbake til 1600-tallet, og var skysstasjon fra 1795 i mer enn 100 år, da stedet ble solgt i 1898.

Ny eier fra mai 2011, Per Idar Vingebakken, har bedt Mjøsmuseet om veiledning i prosessen med å sette i stand husene på Grøna.

Fremtidig buk er tenkt å være: Representasjonssted for aktiv næring – Formidling av samferdselshistorie – Bolig .

Mjøsmuseet v/ bygningsvernrådgiver Trond S. Raddum etter en befaring våren 2011, konkluderer med at Grøna’s bygningsmiljø har høy verneverdi, kanskje av regional betydning:
• Som historisk kilde til kunnskap om vår relativt fjerne samferdselshistorie
• Ut fra alder og autentisitet
• Ut fra miljøverdi, ved at kulturminnet befinner seg i en sammenheng som ikke bør brytes opp, og ved at kulturminnet er spesielt synlig plassert
• Ut fra pedagogisk verdi, kulturmiljøets og enkeltobjektets evne til å illustrere fortiden spesielt tydelig

Dagfinn Claudius,, Oppland fylkeskommune, gir en uforbeholden anbefaling av prosjektet og støtter seg til Raddums vurderinger.

1. trinn i rehabiliteringen av Grøna består av: Drenering, takarbeider, sikring av vestvegg rom nord og rehabilitering av piper.
Vingebakken påpeker at særlig rehabilitering av taket haster det med.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss