Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1480 Grong Bygdemuseum - Grong kommune - Bergsmogården - Elektriske installasjoner.


fikk på styremøte 28. oktober 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 122.500 til dekning av utførte el. arbeider samt til tilbakeføring til orginalfarger innvendig på Bergsmolåna

Grong Bygdemuseum består av 5 bygninger hvorav Bergsmolåna, et trønderlån, er hovedbygningen. De andre er stabbur, smie, bakerhus og ferjemannstue. Museet har en langsiktig leieavtale med grunneier.

Bergsmolåna viser hvordan hovedbygningen på en gård i Grong har vært innredet og utstyrt før i tiden, og der søkes bevart bl.a. møbler, husgeråd, inventar, redskaper, verktøy av antikvarisk og kulturhistorisk verdi.

I 1988 kjøpte kommunen Gudmund Mælens samlinger som bestod av ca. 300 gjenstander. I dag har museet ca. 1068 registrerte gjenstander. Museet eies av Grong kommune.

Første del av låna ble bygget i 1833 med kjøkken, gang og to stuer i første etasje og med loft i andre. Siden, i 1870 og 1920 er den påbygget mot vest og øst. Bygningen står på sin opprinnelige plass, som betyr bl.a. lave grunnmurer.

El. tilsynet var på besøk i fjor høst etter at reparasjonsarbeidene var gjennomført, og har levert befaringsrapporter med en del punkter som må oppfylles i det gamle trønderlånet og på museet ellers. Fordi bygningen over lengre tid har seget ned i grunnen er det blitt strekk i kablene og derfor er ikke anlegget i forsvarlig stand. Disse arbeidene ble utført i sommer p.g.a. stengningsvarsel og kostnadene kom på kr. 71.000.

Videre, i nært samarbeid med Museet Midt, avd. Namdalsmuseet, er det nå et ønske om å få frem den opprinnelige fargen på tak, vegger, dører og lister i bygningen. Dette er en omfattende jobb, med håndskraping for å få frem det innerste laget av farge. Dette arbeidet har museumsnemnda startet, men ønsker nå støtte til å kunne leie inn profesjonelle håndverkere, samt hjelp til å dekke utgifter i forbindelse med kjøp av linmaling.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss