Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1494 A Idd og Enningsdalen Historielag - brannsikring av Forpakterboligen

fikk på styremøte 29. november 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 50.000 til brannsikring av Forpakterboligen ved Gamle Prestbakke

Idd og Enningdalen Historielag ble stiftet i 1981 og har sitt virke i Halden kommune i Østfold. Lagets målsetting er å fremme den historiske interessen blant bygdas befolkning og har i dag over 500 medlemmer.

I 1998 overtok historielaget den ca. 200 år gamle hovedbygningen på gården Gamle Prestebakke, og senere Forpakterboligen fra siste del av 1700-tallet, samt tunet med stabbur og andre uthus. Det er nedlagt et stort arbeid i restaurering av bygningene på Gamle Prestebakke og i Forpakterboligen pågår det fortsatt for fullt. En del av bygningen har opprinnelig interiør intakt og her arbeides det med å innrede et bygdemuseum med vekt på tradisjonelle kvinnesysler. Bakerovnen er allerede på plass. I den andre delen vil man forsøke å rekonstruere en gammeldags landhandel.

Alle boliger på Prestebakke, er nå av Halden kommune pålagt å knytte seg til et nytt vann- og kloakksystem.

P.g.a. lang avstand til nærmeste kum, og andre fordyrende forhold blir dette kostbart.

Fylkeskonservatorens vurdering er bl.a. ”at hovedbygningen inngår i et historisk bygningsmiljø av stor antikvarisk betydning og anser både vernearbeidet og virksomheten for øvrig som betydningsfull når det gjelder å ivareta en viktig del av vår kulturarv”.

http://www.idd.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss