Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1501 Ishavsmuseet Aarvak - utskifting av dekket på ishavsskuta Aarvak

fikk på styremøte 29. november 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 165.000 til utskifting av dekket på ishavsskuta Aarvak

Ishavsmuseet Aarvak på Brandal ble stiftet i 1981 og er et av våre tre store polare museum i Norge. Ishavsmuseet har sitt hovedfokus på sel og overvintringsfangst. At Ishavsmuseet ble lagt til Brandal kommer av at denne bygda siden 1898 har vært et senter for all virksomhet i polare strøk.

Ishavsmuset er i dag et viktig dokumentasjons og opplevelsessenter, og består blant annet av ishavsskuta Aarvak fra 1912, som er satt på land og bygd inn i et eget hus. I 2012 skal denne 100-åringen behørig feires. Aarvak ble verna som kulturminne og freda av Riksantikvaren tidlig på 1990-tallet.

Videre består museet av driftsbygning med om lag 4000 utstilte gjenstander samt en stor fotosamling og en rekke eldre filmer fra polare strøk.

Ishavsskuta Aarvak er den eldste ishavsskuta, spesialbygd for selfangst etter 1900-års skifte. Å sikre skuta for kommende generasjoner, ved å bygge verne hus, ble et godt synlig minnesmerke over alle de som kom vekk i disse farefulle områdene. Aarvak huset ble åpnet i 2009.

For fortsatt å kunne bruke denne unike skuta i formidling, er det nødvendig å skifte hoveddekket på skuta. Dekket har vært dårlig siden før skuta kom på land, og bare deler har blitt restaurert underveis. Hardanger Fartøyvernsenter har kommet med utfyllende rapport om arbeid som må gjøres.

http://www.ishavsmuseet.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss