Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1504 Aina Enger - istandsetting av grue og skorsteiner

fikk på styremøte 29. november 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 50.000 til istandsetting av grue og skorsteiner i det gamle våningshuset på Enger gård

Enger ligger vakkert plassert i et svakt kupert kulturlandskap med elva Jøndalsåa like nedenfor innmarka. Det vakre tunet var i sin helhet fra første tiår av 1800-tallet. I tillegg sto det et bryggerhus som ble flyttet til Eidsvoll bygdetun i 1953. Gården eies av Aina Enger som er syvende generasjon med direkte nedstamming på Enger. Planen er at eiers sønner skal overta eiendommen og bo i det gamle våningshuset.

Anlegget består av flere verneverdige bygninger, og eieren har stor interesse for kulturarven generelt og gamle bygninger spesielt.

Det er gjennomført flere restaureringstiltak på eiendommen de siste årene, både på bu, stabbur, klokketårn og hovedbygning.

Norsk kulturminnefond har bl.a. gitt støtte til istandsetting av den gamle hvelvkjelleren og grunnmuren under våningshuset som vil bli satt i stand våren 2012.

Akershus fylkeskommune har erklært gårdsanlegget som et verneverdig kulturmiljø.

For å tilfredsstille brannkrav, må det utføres en total kontroll og istandsetting av pipene og grua i hovedbygningen på gården.. Disse er murt av naturstein med lokal leire som bindemiddel. Det ansees som svært viktig å bevare konstruksjoner av denne typen da det er få av dette slaget bevart i regionen. Huset har stått ubebodd i flere år, og en istandsetting er avgjørende for at huset skal kunne tas i bruk som bolig igjen.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss