Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1506 Fossesholm Herregård - Inergen anlegg samt til et deteksjonsanlegg

fikk på styremøte 29. november 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 400.000 til et Inergen anlegg samt til et deteksjonsanlegg ved Fossesholm Herregård

Fossesholm Herregård ble kjøpt av Eiker Historielag i 1973. Et enormt arbeid, ikke minst på dugnad, ble nedlagt på 1970- og 80-tallet for å redde anlegget. Fra 2006 har det vært driftet av det konsoliderte museet Eiker og Lågendalen museum.

Fossesholm ble fredet i 1923 som et av de aller første bygningsanleggene som ble fredet i Norge.

I 1992 bevilget Stiftelsen UNI sprinkleranlegg i hovedbygningen på Fossesholm. Fem rom i 1. etg. ble unnlatt, pga. frykt for vannskader. Fossesholm har et unikt rikt utsmykket interiør og innehar landets største samling av hånd trykte og håndmalte tyske tapeter fra 1700-tallet. Tapetene i Storstuen samt marmoreringsarbeider på gulv, i tak, brannmurer, listverk og dører rundt om i hele huset er utført av Eric Gustav Tunmarck med hjelpere på 1700-tallet.

I høst hadde museet besøk av tidligere sjef på tapetmuseet i Paris, Bernard Jacque, en av Europas fremste spesialister på tapeter, sammen med Lars Rohde på Oslo Bymuseum. Tilbakemeldingen etterpå var at Fossesholms samling av tapeter er “noe nær sensasjonelt også etter internasjonal målestokk”.

Høsten 2010 ble det bestemt å sprinkle fire av de rommene som ikke ble sprinklet på 1990-tallet, og Stiftelsen UNI støttet en søknad til dette prosjektet med kr. 180.000. Våren 2011 ble det imidlertid konkludert med at gass ville være mer optimalt.

Det er nå også et ønske om å demontere sprinkleranlegget i 2. etg. og loft fra 1990. Et sprinkleranlegg gir ca. 200 liter vann i minuttet og vil gjøre betydelig og uopprettelig skade på rommene under.

http://www.fossesholm.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss