Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1518 A Nærøyfjorden Verdsarvpark/ Eier: Thorbjørn Sundt - restaurering av "Tobakkshuset"

fikk på styremøte 7. februar 2012 i Stiftelsen UNI kr. 30.000 til restaurering av "Tobakkshuset" på garden Styvi

Stiftelsen Nærøyfjordens verdsarvpark arbeider for bærekraftig verdiskaping ut fra de landskapsmessige og kulturelle ressursene i nærområdene omkring Nærøyfjorden, som er den sørlige del av verdsarvområdet i det Vestnorske fjordlandskap. Stiftelsen har i flere år hatt fokus på bygningsvern, og samarbeider med eiere og andre aktører som sitter på gode restaureringsprosjekt om å få gjennomført disse.

Det søkes her på vegne av eier Thorbjørn Sundt på Styvi.

Styvi ligger i hjertet av verdsarvområdet og er mye besøkt av turister i sommerhalvåret. Styvi er ikke bare et blikkfang i landskapet rent estetisk sett, men bosetningen på Styvi har gamle røtter og bygningsmiljøet har høy verneverdi. Bruket har godt samarbeid med både Fylkesmannen og Kulturavdelingen i Sogn og Fjordane fylkeskommune.

Det omsøkte prosjektet er kalt Tobakkshuset, og er det siste huset i tunet som trenger restaurering. En er usikker på hvor gammelt Tobakkshuset egentlig er, men det er sporet opp gamle bilder fra midten av 1860 tallet. I 1913 ble det bygget en ny driftsbygning på garden og den gamle løa ble benyttet til vedtørking, redskapshus og tobakkstørking. Det var særlig på 20-30-tallet at det ble dyrket tobakk på Styvi, og Sundt har fremdeles en kasse med tørka tobakksblad stående.

Tobakkshuset er trolig et av de eldste på hele Styvi, og har gradvis forfalt og er nå i ferd med å dette ned. Dette gir eieren tre valg:
1) Avskrive huset
2) Plukke huset ned og sette opp et enkelt erstatningsbygg og
3) Ta huset ned og restaurere det etter antikvariske prinsipper.

http://www.naroyfjorden.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss