Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1529 Saltens Dampskibsselskab AS - Reparering av manøvreringssystemet på M/S Gamle Salten

fikk på styremøte 7. februar 2012 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til reparering av manøvreringssystemet på M/S Gamle Salten

M/S Gamle Salten er et av Norges fineste veteranskip. Den er en ekte utgave av 50-årenes kystruteskip som i lengre perioder gikk som reservehurtigrute langs kysten av Nord-Norge. Som Salten Dampskipsselskaps stolte flaggskip var den et særdeles vakkert skip, som nå er tilbakeført til fordums glans med status som verneverdig av Riksantikvaren.

Gamle Salten kan dekke opp til 150 personer og har en overnattingskapasitet på opp til 60 personer. Med sin fine plassering i Bodø Havn er den allerede blitt et viktig kystkulturminne for byen og området.

Etter at Rederiet Salten AS overtok Gamle Salten i 2008 har det vært stort aktivitet rundt båten. Selskapets formål er å ivareta norsk kystkultur, ved å rehabilitere og vedlikeholde fartøy av historisk og kulturell verdi, på en forretningsmessig basis.

Siden hjemkomsten har rederiet knyttet til seg en rekke faglærte personer, for å ta det løpende ansvaret for båten. I tillegg er det etablert venneforening for å organisere dugnadsarbeidet om bord. Over 200 meldte sin interesse og disse bidrar med vesentlig innsats i forhold til vedlikehold m.m.
M/S Gamle Salten har i dag en teknisk feil i propellen og er p.t. ikke seilingsdyktig med passasjerer. Fartøyet har vridbar propell, og den tekniske feilen ligger i den enheten som styrer denne manøvreringen. Utbedringen medfører at fartøyet må slippsettes, og dette planlegges gjennomført i forbindelse med vårpussen.

I mail av 5. januar gir Egil Murud ved Nordland Fylkeskommune prosjektet den beste anbefaling, og uttaler bl.a.: Nordland fylkeskommune er meget godt fornøyd med at MS Gamle Salten er ført tilbake til Bodø. Vi er også både imponert og særdeles godt fornøyd med den måten fartøyet forvaltes på. De verdifulle interiørene og andre detaljer er svært godt tatt vare på. Det blir, så langt vi har kunnet registrere, ikke tatt snarveier som ville medført at kulturminneverdiene forringes.

De mindre modifikasjoner som er gjort av sikkerhetsmessige hensyn, er også gjort på en måte som er fullt ut forenlig med å forvalte MS Gamle Salten som et kulturminne av nasjonal betydning. Vi er klar over at det er svært kostnadskrevende å holde et stålskip av dette kaliber i en forsvarlig stand. Vi ønsker både Rederiet Gamle Salten og Venneforeningen Gamle Salten lykke til med det videre arbeid. Vi vil på det sterkeste anbefale at det ytes tilskudd til videre istandsetting av MS Gamle Salten.

http://www.gamlesalten.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss