Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1536 Miljøstiftelsen Bellona - prosjektet "konsekvenser av en atomkraftrenessanse"

fikk på styremøte 7. februar 2012 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til fase 2 i prosjektet "Konsekvenser av en atomkraftrenessanse" i 2012

Miljøstiftelsen Bellona ble stiftet i 1986 og har som formål å arbeide for økt økologisk forståelse og vern av natur, miljø og helse. Stiftelsen skal igangsette tiltak som fremmer dette formålet. Sin styrke ligger bl.a. i 18 års opparbeidet kompetanse. Bellona er i dag etablert med kontorer i Norge, EU, USA og Russland.

Bellonas tidligere arbeid med sikring av atomavfall i Nordvest-Russland og arbeidet med Sellafield-utslippene har resultert i mye oppmerksomhet rundt de store utfordringene ved atomkraft og gitt kunnskap om hvordan disse best kan håndteres. Hvordan våre naboland håndterer sitt atomavfall og hvilke planer de har for atomkraft i fremtiden er av avgjørende betydning for Norge, spesielt i forhold til risiko for ulykker.

I dag ser man i økende grad at atomkraft er en mulig løsning på behovet for CO2-fri kraftproduksjon. En økning i fremtidig atomkraftproduksjon vil føre til økte avfallsmengder, økt transport av radioaktivt materiale og økt ulykkesrisiko. Bellona ønsker å kartlegg utvikling innen internasjonal atomkraft, og hvilke effekter en storstilt utbygging av atomkraft vil ha for miljø og samfunn, og norske forhold. Bellona vil med dette prosjektet utgjøre en solid og vil komme frem til anbefalinger for en bærekraftig energi- og klimapolitikk.

Prosjektet er delt opp i tre faser, med oppstart i 2011.
Første fase; nasjonal og regional kartlegging, er gjennomført. Prosjektet ble dessverre veldig aktuelt p.g.a atomulykken ved atomkraftverket i Fukushima i mars 2011. Denne ulykken har ført til en omfattende internasjonal debatt om hvor sikker atomkraft er og i hvor stor grad atomkraft skal være en del av den fremtidige energiforsyningen.

I fase 2 vil man gjennomføre en rekke delstudier innenfor økonomi, avfall og reprosessering, risiko for ulykker, nytt atomkraftverk og –teknologier og spredning av atomvåpen. I denne fasen vil det ble arrangert en rekke seminarer/høringer i Brussel, Washington, Oslo og Sellafield, dette for å skaffe informasjon, og også for å få ekstra oppmerksomhet omkring spørsmål knyttet til de forskjellige temaene.

Siden Kina er det land i verden som bygger flest atomkraftreaktorer, ønsker man å gjennomføre en studietur til Kina og Japan som vil danne delstudier om atomkraft i Kina og oppdatere delstudiene om atomkraft i Japan fra 2011. Videre ønsker man å gjennomføre en studietur til Finland, for å se nærmere på byggingen av Finlands femte reaktor og bygging av verdens første deponi for brukt brensel. Dette vil danne grunnlaget for delstudier om atomkraft i Finland.

Disse studiene vil legges frem som delrapporter som danner grunnlaget for fase 3.

http://www.bellona.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss