Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1546 Sameiet Kongensgate 91 B - Thomas Angells Stuer - Brannvarslingsanlegg

fikk på styremøte 10. april 2012 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til nytt brannvarslingsanlegg i Kongens gate 91a

Dagens sameie Thomas Angells Stuer ble stiftet i 2011.

Thomas Angells Stuer, Kongens gate 91a, ble bygget i 1768 etter Thomas Angells testamentariske gave av 1767. Huset skulle etter hans ønske være en utvidelse av det allerede eksisterende tre-fløyete Fattighuset fra 1721, og være forbeholt fattige, men av «byens beste borgerskap». Huset ble bygget som et laftet lån i to etg, og med svalgang mot bakgården og en midt ark inneholdende husets kirkesal og en påkostet rokokkoportal. Kirkesalen skulle fungere som andaktsrom for beboerne.

I 1970 flyttet Thomas Angells Stiftelse beboerne over til et nybygg i Bispegata og solgte derfor huset i 1972.

Huset ble fredet i 1927, begrunnet som følger: Thomas Angells stuer er bygnings-, og arkitektur og kulturhistorisk viktig eksempel på landets tidlige sosiale institusjoner. Anlegget er et sjeldent eksempel på lukket tun i Trondheim. Fasaden mot Kongens gate er karakteristisk for tiden og fremstår som et monumentalt element i gatebildet.

Cowi har foretatt en brannteknisk vurdering:
Eksisterende brannvarslingsanlegg er fra 1980-tallet da Thomas Angells stuer ble kontorisert. I 2011 ble deler av det eksisterende brannvarslingsanlegget fjernet da Thomas Angells stuer ble tilbakeført til boligform.

Dagens anlegg anbefales ikke komplettert da reservedeler ikke lenger kan skaffes.

http://www.fortidsminneforeningen.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss