Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1614 Jostein Sterri Valla - garden Sterri - restaurering

fikk på styremøtet 28. august 2012 i Stiftels UNI kr. 75.000 til legging av nytt helletak på stovehuset på garden Sterri.

Garden Sterri har vært i ubrutt eierskap i slekt «Hess Sterri» fra far til sønn siden 1704.

Stovehuset er mest sannsynlig bygd av Nils Hess Jensson Sterri (1785 – 1869) eller Jens Hess Nilsson Sterri (1813-1888), (de nevnte er søkers tipptipptippoldefar og tipptippoldefar).

Huset er SEFRAK-registrert.

Det er et ønske å restaurere stovehuset, særlig å ta vare på det gamle og unike helletaket. Helletak var vanlig på Hafslo i eldre tider og på garden Sterri ble det drevet kommersielt næring med helleuttak i Hafslofjellene. Hellene ble fraktet ned på ettervinteren på skareføre til eget bruk og for salg.

Snekkermester, arkitekt, husdoktor og gråsteinsmurer Geirr Vetti mener at stovehuset på Sterri har stor antikvarisk verdi for Luster og mener at stovehuset er i rimelig god stand men med akutt fare for lekkasjer som kan ha gitt skader på laftekassen ved kjøkkendøren. Vetti bemerker særlig at helletaket muligens er blant de siste på Hafslo.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss