Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1625 Friluftsmuseet Stenberg - Kulverter

fikk på styremøtet 28. august 2012 i Stiftels UNI kr. 200.000 til restaurering av øvre og nedre kulvert i parken på amtmannsgarden Stenberg på Toten.

Mjøsmuseet er et regionalt, konsolidert museum under Mjøsmuseet AS med museumssamlinger på Gjøvik, Toten og Minnesund. Museet forvalter samlinger innen arkiv, fotografier og gjenstander, og mange bygninger, parker og kulturmiljø. Tradisjonsmusikkarkiv, bygningsvernrådgiver og Opplandsarkivets sekretariat er lagt til museet.

Mjøsmuseet AS fremmer søknaden på vegne av Stiftelsen Toten økomuseum og historielag som eier anlegget. Stiftelsen har gått inn som en konsolidert enhet under Mjøsmuseet AS.

I tillegg til å være bonde på Stenberg, var Lauritz Widemann sorenskriver, amtmann, Eidsvollsmann og Stortingsmann – en særdeles innflytelsesrik person i formingen av det nye Norge etter 1814. Grunnlovsjubileet i 2014 skal markeres som en stor begivenhet på og i forbindelse med Stenberg.

De omsøkte tiltakene gjelder restaurering av øvre og nedre kulvert, begge en del av parken på den fredete amtmannsgården Stenberg i Vestre Toten og gjelder to hvelvmurte kulverter som i seg selv er særdeles viktige kulturminner i miljøet i amtmannsgården. Kulvertene er 200 år gamle.

Den øvre kulverten er i en slik forfatning at den truer de to fredete bygningene, bryggerhus og rullebu, som Stiftelsen UNI allerede har gitt tilskudd til. Nedre kulvert har et innsnevret løp som fører til ising med oversvømmelse om vinteren/våren.

http://www.mjosmuseet.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss