Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1682 Norsk jernbaneklubb / Museet Gamle Vossebanen - sprinkleranlegg

fikk på styremøte 25. oktober 2012 i Stiftelsen UNI kr. 600.000 til sprinkleranlegg

Norsk Jernbaneklubb (NJK), ble stiftet i 1969 og er en frivillig organisasjon som arbeider etter ideelle prinsipper for å ivare musealt jernbanemateriell for bevaring og for å vise teknisk og kulturell utvikling av denne.

Gamle Vossebanen (GVB) er en del av nasjonal verneplan for kulturminner ved jernbanen, som ett av seks anlegg, og stasjonsanlegget på Garnes ble fredet av Riksantikvaren i 2002.

NJK og GVB driver utstrakt formidling om ryggraden i norsk infrastruktur som bygget Norge som selvstendig nasjon i perioden 185o opp til vår egen nære fortid. Dette skjer i form av levende museum med lyd, lukt og bevegelse. Veterantog med trenet personale inkluderer publikum i opplevelsen av vår nære fortid.

Vossebanen skjærer gjennom de små åkerlappene på Vestlandet der fjellet stuper ned i fjorden. Jernbanen la hindringer for bøndene, men åpnet også opp for billig og rask transport til nye markeder. GVB ønsker også i fremtiden å anskueliggjøre og formidle dette.

Jern og stål ruster – treverk råtner – når naturens elementer får herje fritt utendørs. Det gjelder også for jernbanemateriell. At museets 80 – 120 års gamle gjenstander har holdt seg så godt, er p.g.a. konstant oppvarming og bruk.

Mens andre museer teller små gjenstander i glassmontre, står Museet Gamle Vossebanen overfor utfordringer i en betydelig annen størrelsesorden. En gjennomsnittlig gjenstand ved GVB er 20 meter lang, 3 meter bred, 4 meter høy og veier 35 tonn!

I 13 år har GVB samlet inn penger og har nå klart å oppføre en magasinbygning for innendørs oppbevaring. Denne er nå oppført, men mangler ennå sprinkleranlegg.

http://www.njk.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss