Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1683 Erkjentlighetsprisen 2012 - Narviksenteret

ble i styremøte 25. oktober 2012 tildelt Narviksenteret med kr. 400.000. Prisen ble overrakt Ulf Eirik Torgeresen i f.b.m. Stiftelsen UNIs styremøte i desember.

Hanne Winther, styremedlem i Stiftelsen UNI begrunnet tildelingen med bl.a. følgende:

Narviksenteret er en stiftelse for historieformidling, menneskerettigheter og fredsbygging. Senteret er det nordnorske navnet i et nettverk av nasjonale senter og bygger sine aktiviteter på tre pilarer: Krigshistorie, fangehistorie og fredsarbeid.

På hvert av disse områdene skal senteret drive forskning og formidling av krigshistorien under 2. verdenskrig som omfatter fangehistorien, folkemord og brudd på menneskerettighetene.

Senterets visjon er fredsbygging gjennom dokumentasjon av kunnskap om krig.

Senteret driver formidling ved hjelp av pedagogiske tilbud til skoleverket, fra grunnskole til høgre skoleslag og universitet. Formidlingen skal styrkes ved opprettelse og drift av et nytt Narviksenter med grunnlag i samlinger tilhørende Nordland Røde Kors Krigsmuseum, arkiv, bibliotek og nettbaserte tjenester. Senterets dokumentasjons- og bibliotekstjenester skal også dekke senterets øvrige forskningsfelt.

Museet ligger midt på Narvik torv, i et av de få gjenværende sentrumsbygg som overlevde bombingen av byen. Museet ønsker å gi publikum et innblikk i en internasjonal tragedie/historie på en mest mulig nøytral måte, i håp om at noe lignende ikke skjer igjen. Museets utstillinger er tekstet på Norsk, Engelsk, Fransk, Polsk og Tysk. Museet har svært mange besøkende gjennom året fra de nevnte landene.

For noen år siden ble Museet og Narvik Fredssenter slått sammen for å danne Narviksenteret (beskrevet overfor) som skulle utgjøre en markant institusjon innen historieformidling, fangehistorie og fredsarbeid med utgangspunkt i hele den nordnorske krigshistorien. Senteret har i mange år kjempet en kamp for å kunne drive økonomisk forsvarlig og for å komme inn på statsbudsjettet med en post som tilsier at senteret kan drive og utvikle seg til å bli det nordnorske svaret på Falstadsenteret.

Dette ser ut til å gå i riktig retning med tanke på oppmerksomhet fra sentrale myndigheter, og det planlegges også et signalbygg i sentrum av byen der Narviksenteret skal være lokalisert sammen med nytt fylkesbibliotek.

Dette er et prosjekt som det har vært jobbet med i svært mange år, og de økonomiske bidragene har vært begrenset. Mange enkeltpersoner både i og utenfor daværende Krigsminnemuseet og nordnorsk Fredssenter har lagt ned mye ressurser for å få dette viktige bidraget til norsk krigshistorie frem i lyset.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss