Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1684 Skadevernprisen for 2012 - Redd Barna i Norge

ble i styremøte 25. oktober 2012 tildelt Redd Barna i Norge med kr. 1.000.000. Prisen ble overrakt Janne Raanes i f.b.m. Stiftelsen UNIs styremøte i desember.

Kjetil Reinskou, styreleder i Stiftelsen UNI begrunnet tildelingen med bl.a. følgende:

Redd Barna kjemper for barns rettigheter, og for at alle barn skal leve et verdig liv – uansett hvem de er og hvor de bor. Også i Norge.

Nettvett
Redd Barna arbeider for å øke voksnes engasjement for barn og unges nettbruk, slik at barn kan bruke nettet på en trygg måte.
Frivillige i hele landet deltar på foreldremøter for å skape engasjement rundt foreldres ansvar for å engasjere seg i barns nettbruk og Redd Barna drar også ut på skolebesøk og lager materiell som tilrettelegger for dialog mellom voksne og barn om deres nettbruk.

Vold og overgrep
Vold mot barn er et av Norges mest underkommuniserte samfunnsproblem. Mange barn og unge lever med daglige fysiske, psykiske og seksuelle overgrep. Temaet er svært tabubelagt, og forbundet med fortielse, skyld og skam. Vold og overgrep påfører barna smerter og skader som kan vare livet ut.
Hjemmet og familien er den arenaen hvor de fleste barn har det trygt. Samtidig er hjemmet det stedet hvor vold mot barn foregår i det skjulte, over lang tid uten at det oppdages. Terskelen for å gripe inn i andre familiers anliggende er ofte høy, og mange barn lider i stillhet bak hjemmets ”beskyttende” vegger.
Redd Barna har i mange år arbeidet for barns rett til en oppvekst fri for vold og seksuelle overgrep i Norge, og jobber for at voksne som arbeider med og for barn skal få styrket sin kompetanse, slik at barna som trenger det lettere skal få hjelp.

Asyl- og flyktningbarn
Til enhver tid bor det mange tusen barn i norske asylmottak. Mange av dem har bodd der i mer enn tre år. Barna kommer fra mange forskjellige land. De fleste barn kommer til Norge sammen med en eller begge foreldre. Andre barn kommer helt alene som enslige mindreårige asylsøkere. Disse barna, enten de er alene eller sammen med familie, er spesielt sårbare og har ekstra behov for omsorg og trygghet, noe som skal ivaretas av den norske stat gjennom utlendingsmyndighetene og barnevernet.
Å være på flukt er en krevende og vond opplevelse, spesielt for et barn. Det betyr at man har foreldre som opplever krise, og som har mistet kontroll over sin egen og familiens fremtid. Alt man eide er borte. Hus og hjem, arbeid, venner, naboer, besteforeldre og kanskje også foreldre og søsken.
Redd Barna har i mange år jobbet for at asylsøkende barn og unge i Norge skal ha de samme rettighetene som alle andre barn her i landet.

Barnefattigdom
Selv i en velferdsstat som Norge finnes det fattigdom – både blant voksne og barn. Som så ofte ellers er barna ekstra sårbare.
Redd Barna arbeider for å sette barnas situasjon på dagsorden i fattigdomsdebatten i Norge og jobber også med å løfte frem barns egne stemmer i debatten. Barns mening er viktig og verdifull for å forstå helheten i debatten om fattigdom generelt, og barnefattigdom spesielt.
Lite økonomiske ressurser i familien kan føre til at barn blir ekskludert sosialt. Barnefattigdom i Norge dreier seg ikke bare om sosial nød eller om mangel på forbruksvarer, og handler heller ikke om å sammenligne seg med de rikeste. For barna handler fattigdom først og fremst om manglende mulighet til å delta på lik linje med andre barn. I et samfunn hvor det i økende grad koster penger å vokse opp, vil lav inntekt få konsekvenser for barna – både på kort og lang sikt. Fra 2000 til 2006 økte barnefattigdommen fra 5,8 prosent til 7,9 prosent. I reelle tall betyr dette en økning fra 58 000 til 85 000 barn. Barnefattigdom rammer spesielt barn av foreldre med lav utdanning, foreldre uten fast jobb og foreldre med ikke-vestlig innvandringsbakgrunn.

Barn og skole
Redd Barna har sekretariatet for Forum for barnekonvensjonen som ble opprettet i 1994. Det er et nettverk av organisasjoner, institusjoner og enkeltpersoner som er opptatt av barns rettigheter i Norge, og Redd Barna er pådriver for at norske Redd Barna sprer kunnskap om Barnekonvensjonen, styrker barns rett til medvirkning og motvirker mobbing i skoler og barnehager.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss