Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1826 Anne Elisabet Kvien - restaurering av Svarehuset

fikk på styremøte 14. februar 2013 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til restaurering av Svarehuset på gården Mølnremma

Gården Mølnremma ble kjøpt av søkers oldefar, Hans Svare, i 1898. Det stod opprinnelig 13 bygninger på gården. Gården ble dyrket opp til å brødfø 3 hester, 27 storfe, noen griser, og innmarka nådde å bli 200 mål. Gården var da en av de største i Vefsn.

Hans Svare døde i 1919, og 4 sønner overtok gården for å drive den «på omgang».
Svarehuset ble på den tiden flyttet og påbygget noen meter lengre vest, og huset fikk to fulle etasjer med solid kjeller under halve huset.

Det er funnet tømring i huset som er datert 1740. Innvendig har huset detaljer fra mange perioder.

Bygget er ikke vernet eller fredet, men har uttalelser fra kommunen om at det er bevaringsverdig.

I 2006 overtok Anne Elisabet Kvine gården fra sin onkel, som med samboer og 2 barn har bodd på gården i 6 år. Da de flyttet hit var det kun to gamle bygninger som stod igjen. Hovedhuset hadde stått tomt i 7 år og var i likhet med det lafta buret, i stusselig forfatning.

De bygget nytt hus, som de nå bor i, men har gjennom de tre siste årene lagt tid, penger og ressurser i å restaurere bur og deler av det gamle hovedhuset. Deler av det sistnevnte er nå beboelig og leies ut på helårs basis.

Mye rehabiliteringsarbeid er gjort til nå: Grunnmur, takrenner og piper er rehabilitert. Tømmervegg i sørvest ble restaurert/spunset i h.h.t. gamle håndverksteknikker i 2011. Utbygg har fått nytt tak, ny grunnmur og trapp.
Til disse arbeidene er det mottatt noe støtte fra Norsk Kulturminnefond og i SMIL midler samt fra Vefsn kommune.

Til restaurering av buret er det mottatt støtte fra fylkeskommunen, SMIL-midler, legater samt fra «Ta et tak 2012».

Neste skritt i restaureringsplanen er å skifte kledning, legge papp mellom tømring og bordkledning, legge musenetting for tetting, spunse/reparere tømring der den er råtten, male kledning og vinduer med linoljemaling samt skifte/kopiere 12 vinduer på vestvegg med gjenbruk av vindusrammer og deler av vinduene.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss