Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1835 Vestnorsk utvandringssenter - Istandsetting av Emigrantkirken

fikk på styremøte 14. februar 2013 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til istandsetting av Emigrantkirken på Sletta etter ekte hussoppangrep

Vestnorsk utvandringssenter (VUS) er lokalisert på Sletta i Radøy kommune. En liten kirke og flere hus er hentet fra USA og bygget opp igjen i et vestnorsk bygdemiljø som en gang var utgangspunktet for mange emigranter til Amerika. VUS er resultat av lokalt frivillig engasjement og dugnadsarbeid og blir nå utvida til også å omfatte migrasjon og kulturmøte i fortid og nåtid i en bredere sammenheng. Senteret skal også speile at Norge er blitt et innvandringsland.

Den nevnte emigrantkirken var opprinnelig bygget av norske emigranter som slo seg ned i Nord-Dakota rundt forrige hundreårsskifte. Den lokale kvinneforeningen av 1907 ga startskuddet til bygging av kirken som ble vigslet i 1922.

Kirken og de andre emigranthusene som en gang stod på prærien var i ferd med å bli samtidsruiner på grunn av sterk fraflytting fra prærielandet da den ble demontert og flyttet til Sletta. Emigrantkirken har vært et viktig knutepunkt for folk på Sletta, som frem til 1997 ikke hadde egen kirke i bygda.

I forbindelse med utbedring av en vannskade i våpenhuset høsten 2012, ble det oppdaget massivt angrep av ekte hussopp. (Ekte hussopp er den mest fryktede skadesoppen i hus, som gir raskt en kraftig brunråte som sprer seg raskt. Saneringstiltakene er ofte omfattende og kostbare.) Angrepet var så alvorlig at vekten fra våpenhus/tårn kunne føre til svikt i konstruksjonen dersom ikke skaden umiddelbart ble utbedret. Årsaken til skaden var fukt via gatedør og fuktig krypkjeller.

For å unngå spredning av soppangrepet innover i kirken, var det avgjørende å komme raskt i gang med tiltak, og tiltak ble gjennomført.

Kirken var klar til bruk 18. desember 2012.

http://www.muho.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss