Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1838 Kirkens Bymisjon Oslo - adv. A. senteret - Prosjekt "studie av kjennetegn for vellykket behandling"

fikk på styremøte 14. februar 2013 i Stiftelsen UNI kr. 190.809 til prosjektet "Studie av kjennetegn for vellykket behandling"

A-senteret er en del av Stiftelsen Kirkens Bymisjon og driver behandling av pasienter med rusrelaterte problem, primært knyttet til alkohol. A-senteret består av en poliklinikk og en døgnavdeling.

På døgnavdelingen behandles pasienter med alvorlige rusproblem. Vanlig forløp er at de henvises fra fastlege eller sosialtjeneste, kommer på avrusning før de overføres til døgnbehandling. Etter avsluttet døgnbehandling, overføres de til poliklinisk behandling, f.eks. A-senteret.

A-senteret har som institusjon en historie på over 50 år i rusfeltet, og har siden 2004 vært en del av spesialisthelsetjenesten, og leverer tjenester til Helse Sør-Øst.

I oktober 2012 ble det igangsatt to ulike oppfølgingsstudier ved Døgnavdelingen.
- En kvalitativ studie, hvor alle innlagte pasienter intervjues ved avslutning av behandling
- En kvantitativ studie hvor alle innlagte pasienter kontaktes pr. telefon på ulike, fastsatte tidspunkt etter behandling

Svarene vil gi grunnlaget for om behandlingen har vært vellykket.

Ved å velge ut noen få vellykkede forløp, og studere disse, vil man kunne få svar på om det har vært en vellykket behandling. Et kjernespørsmål er hvorvidt behandling av rusrelaterte problemer har effekt, hvor stor effekten i så fall er, samt hvilke behandlingsmodeller som har best effekt.

Det er kjent at behandling er en prosess over tid, hvor tilbakefall kan sies å være en del av prosessen, og det å identifisere kjennetegn ved de forløp som er vellykket, bør være et satsningsområde.

Det understrekes (i mail fra Karen Stenersen av 11. desember) at stramme budsjetter ofte gir mindre rom for prosjekter ved siden av kjernevirksomheten. Den ordinære driften må ofte konsentrere seg om kjerneprosessen og man har mindre rom for å teste ut ulike tilnærminger. Det offentlige etterspør tilrettelegging for forskning, men da i betydning å stille seg til rådighet for forskningsinstitutter. Man gjør brukerundersøkelser underveis i oppholdet på virksomheten, men ikke en tid etter utskriving.

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten har utviklet noen verktøy som det er mulig å ta utgangspunkt i.

De virksomheter som driver aktiv rusbehandling har ikke ettervern i sin virksomhet. Dette fordi det skal være samhandling med innsøkende kommune under hele oppholdet. Det er kommunene som skal overta og videreføre det arbeidet som er gjort.

På denne bakgrunn er man derfor avhengig av å søke finansiering utenom faste budsjetter.

Det søkes om midler til frikjøp av en ansatt i 3 mnd. i form av lønn og sosiale kostnader.

Det er en klar målsetting å publisere resultatene av prosjektet i form av en artikkel.

http://www.bymisjon.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss