Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1847 Monica R. Waldemar og Ole Martin Skjerpe Leirflåt - Skjerpe gård - Piper og tak

fikk på styremøte 6. juni 2013 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 øremerket piper og tak ved Skjerpe gårs

Peder Skjerpe kjøpte gården i 1871 og gjennom 5 generasjoner er det blitt drevet aktivt jordbruk på Skjerpe; i dag med 120 vinterforede sauer, hytteutleie og kraftverk.

Det gamle huset var bebodd frem til 1962, og i perioder bodde 3 generasjoner og 10 personer under samme tak.

Huset er det eldste på gården og SEFRAK registrert, og er antatt bygget på begynnelsen av 1890-tallet, reist av gamle materialer fra et eldre hus fra 1820, og er et midtgangshus ombygget til sveitserstil. Vinduene er i empirestil, mens de som vender mot tunet har barokkstil (fasaden mot veien var det som syntes best for folk flest).

Innvendig er huset originalt med tanke på listverk, dører og romløsninger. Nede har dørene empirestil, mens det på loftet er benyttet gamle materialer med barokt preg fra det første huset.

I første omgang vil man restaurere sørsiden av huset som bærer preg av fuktskader i tømmeret og vinduene. Her må hele kledningen byttes og de fleste vinduene, alt til original stil.

Deretter må taket renoveres sammen med to gamle piper som delvis er nedhugget. Og videre er det planlagt renovering av de andre tre ytterveggene, restaurering av 18 gamle vinduer og to ytterdører. Tilslutt kommer innvendig renovering med tilbakeføring av midtgangskjøkken og spiskammers.

Avhengig av økonomiske ressurser, vil restaureringen strekkes over tre år, og man ønsker derfor å søke Stiftelsen UNI om midler også de kommende år.

Prosjektet mottok i 2012 kr. 20.000 både fra Norsk Kulturarv og fra Lund kommune.

Det søkes Norsk Kulturminnefond og Fylkeskommunen om midler for 2013. (Ifølge tilsagnsliste har de ikke mottatt noe fra Norsk Kulturminnefond).

Både Lund Bygdemuseum og regionantikvar i Dalane anbefaler støtte til prosjektet. Også Rogaland fylkeskommune anser bygningen til å ha stor verneverdi og synes det er positivt at eierne ønsker å istandsette bygningen etter antikvariske prinsipper.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss