Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1848 Elin og Johannes Hauge - Hauge Gard -

fikk på styremøte 6. juni 2013 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 øremerket restaurering av taket på stovehuset på Hauge

Hauge Gard ligger innerst i Sognefjorden med fantastisk utsikt utover fjorden og oppetter fjellsidene til majestetiske fjelltopper. Ut fra gravfunn på Hauge er en sikker på bosetning der i tiden 600 – 1000.

Det er dyrehold, melkeproduksjon, korn, skog og fiske som har vært hovednæringen på Hauge. I 2012 ble det startet sauehold på garden, som er tenkt å bli en av hovednæringene. I dag er det bærdyrking i hovedsak samt poteter som er hovednæringen. Hauge driver fremdeles med utleie av fiske, og i tillegg er gården selvforsynt med hjortekjøtt.

I dag er stovehuset bebodd av Johannes og Elin Hauge og deres tre barn. De overtok garden i 2011 og ønsker nå å sette i gang med restaureringen av stovehuset.

Stovehuset på Hauge skal være bygget på 1700-tallet og flyttet til nåværende plass rundt 1870, iflg. bygdeboken. Huset fremstår i dag som et empire hus med rokko/Louis 16 vinduer, fra en storgård. Huset er bygget i lafte konstruksjon med noen ombygginger i reisverk, men romdelingen fremstår som intakt fra siste flytting. Innvendig er romdelingen intakt og spesielt nevnes at stor-stuen fremstår slik den var da den ble flyttet. Her er også mye av de opprinnelige møblene tatt vare på, som er ganske sjeldent i Sogn.

Geirr Vetti uttaler at stovehuset på Hauge har stor antikvarisk verdi og er en sjeldent hustype å finne i Sogn.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss