Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1851 Marianne Øverhaug - Storeggen gård

fikk på styremøte 6. juni 2013 i Stiftelsen UNI kr. 48.000 øremerket oppsetting av ny pipe på Storeggen gård

Storeggen gård skal iflg. tidligere eiere, ha blitt ryddet under vikingtiden, men gårdsfolket døde ut under svartedauden. Gården ble på nytt tatt i bruk på 1500 tallet og Marianne er 11. kjente slektsledd i rett nedadstigende linje fra 1634. Mariannes mor vokste opp her, men ble kastet ut som en konsekvens av andre verdenskrig. Etter det ble gården solgt ut av slekten inntil Marianne Øverhaug og Stein Øvre fikk kjøpt den tilbake i 2012.

Nordøsterdalsmuset har laget en kulturvernfaglig rapport om våningshuset som også er Sefrak registrert: «Våningshuset på Storeggen er satt sammen av to laftede bygningsdeler, og den ene delen kan stamme fra midten av 1700-tallet, muligens eldre. Den to-etasjes hovedkroppen i bygningen er typisk for nybygg på gårder i Nord-Østerdalen fra ca. 1870-årene da sveitserstil og klassisisme begynte å prege den lokale byggeskikken. Storeggen, med en østerdalsstue satt vinkelrett på et ellers klassisistisk toetasjes bygg kan sies å markere en utvikling, snarere enn et brudd, i lokal byggeskikk. Med unntak av grunnmuren, som har seget, ser bygningen ut til å være i god stand. At bygningen har vært bebodd sammenhengende fra det ble bygget og frem til restaureringen startet, har vært en viktig faktor for at det er såpass godt bevart.»

http://www.storeggen.wordpress.com/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss