Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1853 Aulestad - Sprinkleranlegg

fikk på styremøte 6. juni 2013 i Stiftelsen UNI kr. 500.000 øremerket sprinkleranlegg ved låven på Aulestad

Lillehammer museums virksomhet består av Maihaugen, Dikterhjemmene Aulestad og Bjerkebæk, Senter for immateriell kulturarv, Norges olympiske museum og Postmuseet.

I 1874 kjøpte Bjørnstjerne Bjørnson gården Aulestad, og flyttet inn på gården i 1876.

Hovedbygningen med tunet, drengestua og vognskjulet ble skilt ut fra resten av gården i 1912, under navnet Øvre Aulestad. Staten fikk skjøtet over denne delen av eiendommen i 1928 med rett til å overta den etter Karolines, død. Hun døde i 1934, og i februar 1935 åpnet Aulestad sine dører for publikum. På 1990 tallet kjøpte Staten det gamle gårdstunet med tilhørende arealer. Denne delen av eiendommen blir kalt Nedre Aulestad.

I dag er Staten ved Kulturdepartementet eier av både Øvre og Nedre Aulestad, men inngikk i 1935 en driftsavtale med Maihaugen om drift av hus og anlegg.

Til jubileet i 2010, som markerte 100 årsdagen for Bjørnssons død ble Aulestad pusset opp for 50 mill. kr. Det var et spleiselag mellom Staten og ulike aktører som gjorde dette mulig.

For at Aulestad skal bli mer tilgjengelig for publikum enn det er mulig med dagens tilstand, er det nødvendig å gjøre låven om til et kunst- og kultursenter. Aulestad har pr. i dag ikke mulighet for helårsdrift.
I 2009i-2010 ble det investert kr. 16 mill. til istandsetting av låven, og de nå planlagte utvidelsene til et kunst- og kultursenter er beregnet til kr. 12,5 mill. Bygningen har stor antikvarisk verdi og er uerstattelig som kulturminne, og et sprinkleranlegg vil inngå i denne kostnadsrammen. De øvrige midlerne vil bli omsøkt fra Kulturdepartementet, Oppland Fylkeskommune, Gausdal kommune og ulike private stiftelser. Et så stort økonomisk løft som det her er snakk om vil ikke være mulig innenfor normale driftsrammer.

Aulestad hovedbygning er fredet. De øvrige bygningene er foreslått fredet og er dermed under fredningsbestemmelsene.

http://www.maihaugen.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss