Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1865 Åse-Lill Lundberg - Hellandhuset

fikk på styremøte 6. juni 2013 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til istandsetting av drengestova til Hellandhuset på Nyhaugen på Fjøsanger.

Drengestova er en del av et freda tun. Bygningene ble oppført av rentenist Gerhard Krohn i 1841. I tillegg til hovedhuset i sen empire, består tunet i dag av et vognhus og en drengestove. Tunet og hovedhuset bærer i dagn navnet etter skipsreder Peter Helland som kjøpte eiendommen rundt 1889. Hovedhuset ble vedtaksfredet i 1924, mens resten, inkludert vognhus og drengestova ble fredet i 1971.

Åse-Lill Lundberg overtok eiendommen i 2008 som bosted og driver også en liten privat barnehage, godkjent for 10 barn, i deler av huset. Drengestova har til nå blitt benyttet til lager.

Drengestova er en toetasjes kjellerbygning kalkbeslått gråsteinsmur, tekket med sutak og teglstein. På sikt ønsker Lundberg å innrede huset til en liten bostedsenhet.

Det omsøkte prosjektet går ut på å utbedre betydelige skader på murverket i første etasje. Denne delen er utført i tørrmurt naturstein med kalkpuss i fugene og malt med kalkmaling. Haakon Aase Tørrmuring har etter en befaring i 2011 utførlig skildret skadebildet og har laget en tiltaksplan som ble lagt til grunn for at Hordaland fylkeskommune har innvilget prosjektet økonomisk støtte.

Lundberg mener det er grunn til å nevne at det ligger en stor samfunnsinteresse knyttet til at Helland-tunet med sine bygninger blir ivaretatt.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss