Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1927 Sandnes kommune, Eiendom - Thrane gård - Brannsikring

fikk på styremøte 11. oktober 2013 i Stiftelsen UNI kr. 312.000 til brannsikring av Thrane gård.

Thrane gård i Austråttveien 10 er et fredet bolighus. Dagens «Thranegård» ble bygget i ca. 1750, men «Thranegården» har trolig eksistert på dette stedet i mange hundre år. Bygdehistoriker Bernt Skjelbred skriver at dette kanskje var det eldste huset i Høyland og er nevnt som tingsted i både 1416 og 1458. Thranegården har vært lensmanssete i lange tider, og det har vært postgård fra 1694 til etter 1800. I en periode fra 1663 var det gjestgiveri og skyssgård.

Bygget blir i dag brukt som museum / kunstgalleri.

Sandnes kommune har startet med en omfattende rehabilitering i henhold til avtale med by- og fylkesantikvar. Rehabiliteringen pågår og omfatter reparering av tak, åpning av grunnmur for lufting, ventilasjon av kjeller, tildekking av brønn i kjeller, rehabilitering av gamle vinduer og utbedring av fuktskader i vegger.

Det har ikke vært mulig å få offentlig støtte til prosjektet på tross av at bygget er fredet. Norsk Kulturminnefond har gitt avslag på søknad da brannsikring faller utenfor Kulturminnefondets virkeområde.

http://www.thranegaardgalleri.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss