Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1936 A Ellen og Peter Svalheim - Istandsetting av piper og gruer på Lislero

fikk på styremøte 11. oktober 2013 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til istandsetting/restaurering av piper og gruer på Lislero.

Lislero er et småbruk i Ambjørndalen i Hjartdal kommune, på grensen til Seljord og gårdstunet ligger 375 moh.

Stedet ble opprettet som et arvefeste under hovedbruket Ambjørndalen i 1850, og bebodd frem til ca. 1970.

I fjor ble Lislero skilt fra hovedbruket som et selvstendig bruk med eget gårds- og bruksnummer, og lagt ut for salg. Slik kom Ellen og Peter Svalheim inn som de første eierne av stedet som selvstendig bruk.

Det er til sammen syv bygninger på tunet og samtlige står stort sett slik som da de ble oppført for mer enn 160 år siden. Den eneste vesenendring er at hovedhuset, antakelig før 2. verdenskrig, ble utvidet til 1 ½ etasje.
Det har aldri vært elektrisitet eller telefon på stedet. Det er ikke innlagt vann og Lislero er også uten bilvei.

I sum fremstår tunet som et usedvanlig godt bevart og helhetlig anlegg – i behov for restaurering og oppgradering. Lislero inngår i et kulturlandskapsmiljø som tiltrekker seg både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, og har i seg selv høy verneverdi.

Den beste måten å verne om de verdiene, er å bosette seg på stedet, og har som mål å restaurere og oppgradere stedet til et bosted. Dette gir det beste utgangspunkter for å restaurere kulturlandskapet og skjøtte eiendommen i samsvar med konsesjonskravet knyttet til eiendommen.

De to antikvarfaglige ekspertene Jørn Berget og Eystein Greibrokk har vært på befaring på Lislero i 2012 og har identifisert de antikvariske restaureringsbehovene for hovedhuset og eldhuset. Med tilsagn om støtte fra Norsk Kulturminnefond og SMIL midler har prosjektet fått en støtte fra det offentlige på ca. 30 % av totalbudsjettet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss