Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1943 A Bjørk Utvikling - Restaurering av Gamlestova på Bjørk

fikk på styremøte 11. oktober 2013 i Stiftelsen UNI kr. 40.000 til utvendig restaurering aav Gamlestova på Bjørk - Trinn 1.

Bjørk Utvikling ønsker å restaurere Gamlestova, som er det eldste våningshuset på gården Bjørk i Kaupanger med deler som er Sefrak datert til 1600-tallet. Gamlestova er en del av et intakt gårdstun med stabbur, eldhus, vedhus, hønsehus og fjøs. Det er tenkt at alle bygningene skal restaureres over en 3-års periode, og Gamlestova, som er det mest sentrale i tunet vil bli delt inn i tre faser.

Det knytter seg spesielle lokalhistoriske hendinger til Gamlestova. Gjest Baardsen (1791 – 1849) gjorde inn brudd og stjal sølvtøy her i 1817, etter et bryllup. Huset har vært brukt som bosted, skolestue og skredderatelier.

Målet med tiltaket er å sette restaureringen av bygningene inn i en større sammenheng, få frem lokalhistorie og skape kulturopplevelser i et nyrestaurert miljø. Man har ideer om kafedrift på sommeren med servering av tradisjonsrik mat og fremføring av levende sang og musikk. Det er også planer om å lage et skuespill om Gjest Baardsens besøk på gården, som kan bli en årlig visning med masse humor, dramatikk og sjarm, basert på den sanne historien.

Jan Erik Bjørk er sønnen til eier av gårdsbruket og har utviklet stor interesse og kompetanse for kulturminnevern. Etter 17 år som eier av plateselskapet og restaurering-studioet Bjørk Audio, ser Jan Erik store muligheter til å forene kulturminnevern med moderne kulturuttrykk på Bjørk.

1 delprosjekt gjelder bytte av svill, skifte gesims der det er nødvendig, restaurere sperr hoder, skifte vannbord under kledning, restaurere sluser ved inngangsparti, restaurere gulv i inngangsparti, skifte dørgerikt og kledning etter svillebytte.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss