Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2009 Fortidsminneforeningen - Den Trønderske avdeling - Restaurering av den gamle gartneribygningen ved Smedstua på Lade

fikk på styremøte 05. desember 2013 i Stiftelsen UNI kr. 373.997 til istandsetting av Smedstua på Lade

Fortidsminneforeningen, eller Foreningen til norske fortidsminnesmerkers bevaring som er det egentlige navnet, ble stiftet i 1844. Allerede fem år senere, i 1849, ble Den trønderske ”filialavdeling” etablert, som den første lokalavdelingen. Den trønderske avdeling (DTA) hadde ved oppstarten 110 medlemmer, og var den første foreningen nordenfjells som hadde vern av fortidsminner som sin hovedoppgave. I dag har DTA rundt 500 medlemmer.

Smedstua er en liten husklynge ved Ladestien. I eldre tider var dette stedet en liten havn, Devlehavn, men på 1790-tallet etablerte familien Lysholm et av byens tidligste industrimiljøer her, ofte kalt Lysholmsminde. Her ble det bedrevet tranproduksjon og senere såpekokeri og fargeri. Kanskje startet Lysholms berømte akevitt-produksjon her omkring 1820. På denne tiden rommet eiendommen et trettitalls bygninger, hvorav fem gjenstår.

Smedstua er en del av et såkalt «herskapsgartneri», trolig oppført like før 1884. Opprinnelig hadde den også en veksthusdel, men denne forsvant like før 1960. Byantikvaren har vurdert bygningen til å være av antikvarisk verdi som er regulert til bevaring. Til tross av dette stod gartneribygningen i mange år til forfalls før DTA tok kontakt med kommunen i 2010 for om mulig å berge den i siste liten.

Rehabiliteringen begynte i 2012 med reparasjon av tak og en svært medtatt vestfasade. De bevilgede midlene har i hovedsak dekket bygningens skall, tak og vegger.

Områdene omkring Ladestien og ikke minst Smedstua, er kulturhistorisk og miljømessig verdifulle. Etter utgravinger, utførte studier av gartnerihistoriske kilder, og ved sammenligning med tilsvarende svensk materiale, har den gamle gartneri-bygningen vist seg å være mer enestående enn man hadde grunn til å ant da arbeidet ble påbegynt.

http://www.fortidsminneforeningen.no/dta/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss