Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2058 Ryfylkemuseet - Restaureringsarbeid på Brødrene av Sand

fikk på styremøte 06. februar 2014 i Stiftelsen UNI kr. 400.000 til restaureringsarbeid av råteskader av treverk på Brødrene av Sand

Ryfylkemuseet er regionmuseum for Ryfylkeregionen i Rogaland. Regionen omfatter 8 kommuner; Sauda, Suldal, Hjelmeland, Strand, Forsand, Finnøy, Rennesøy og Kvitsøy. I museumsplanen for Rogaland Fylkeskommune i 1992 er Ryfylkemuseet m.a. tillagt ansvar for fjordkultur og skipsbygging.

Den tidlige historia til jekta Brødrene af Sand er noe uklar. Det sies at båten ble bygd i 1840. I så fall er båten det eldste flytende fartøyet i landet.

Det man likevel tror er at den ble bygget av Truls Nilsen Bru i 1867 og gikk i fraktetrafikk til Østersjøen og langs norskekysten.

I 1905 ble fartøyet fornyet med kravellhud utenpå den opprinnelige klinkerhuden. 4 bordganger av den gamle kravellhuden finnes ennå igjen i bunnen av fartøyet. I 1917 fikk Brødrene motor, og i 1930 ble hun fornyet med nye bjelker, nytt dekk, nye spant og en del ny hud. Mens Brødrene hørte hjemme på Sand, gikk hun i fjordfart på Ryfylkefjordene og til Stavanger, Haugesund, Karmøy og Bergen, og var således en viktig del av bildet i denne regionen.

Tryggen Larsen, Nesodden, kjøpte fartøyet i 1969. Han drev med restaureringsarbeid, støtta av Riksantikvaren og Norsk Kulturråd fram til 1997, uten at dette er dokumentert.

Ryfylkemuseet ble så i 1993 spurt om å overta Brødrene. På bakgrunn av positive signaler, ble fartøyet kjøpt i 1997 med midler fra Suldal kommune, og Hardanger Fartøyvernsenter ble engasjert til å restaurere Brødrene med en tilbakeføring til 1905.

Brødrene af Sand kom hjem ferdig restaurert sommeren 1998 under stor festivitas.

Målsetningen for bevaringa av Brødrene er at hun skal tilbakeføres slik hun var i 1905.

Brødrene af Sand skal være et museumsfartøy i aktiv bruk, der formidling av kystkulturen og fjordfart er bærende elementer. Det ble ganske tidlig etablert en venneforening for Brødrene, som har til oppgave å støtta arbeidet rundt restaurering av fartøyet, og stå for den daglige driften og vedlikeholdet. Venneforeningen har utdannet mannskap som står for seilingene, og har opparbeidet god kompetanse på mange områder.

Det er nå 15 år side Brødrene ble ferdig restaurert ved Hardanger Fartøyvernsenter. Vedlikehold er blitt gjort hvert år, men muligens p.g.a. mildere klima og økt nedbør, akselerer vedlikeholdsoppgavene likevel. Særlig i dekket er det blitt store råteskader som til nå er blitt flikket og lappet.

http://www.ryfylkemuseet.no/index.php

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss