Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2060 Kristiansand museum - Eikentunet - Restaurering av taket på fjøset

fikk på styremøte 06. februar 2014 i Stiftelsen UNI kr. 220.000 ti restaurering av taket på fjøset ved Eikentunet

Kristiansand museum inngår som en av åtte avdelinger i Vest-Agder museet IKS, som er et konsolidert kulturhistorisk museum med en bred tematisk samling. Vest-Agder museet har anlegg og samlinger som inneholder kunstsamlinger, bymuseer, kunstnerhjem, herregård, levende museums fabrikk som produserer ullvarer, museumsjernbane, kystfort fra andre verdenskrig – og friluftsmuseum med bygninger fra by- og bondemiljø.

Friluftsmuseet på Kongsgård i Kristiansand består av 36 antikvariske bygninger med bygninger fra Setesdal, et tun fra Eiken i indre Vest-Agder og en Bygate fra Kristiansand sentrum. Bygningene er plassert slik at de illuderer sin lokale byggekultur og er derfor satt opp som i Valle, Eiken og Kvadraturen.

Eikentunets bygninger er nøyaktig plassert i forhold til hverandre som de hadde på sin opprinnelig plass, og består av våningshus, løe, kombinert fjøs og stall samt stabbur. De fleste av bygningene er fra 1860-tallet og kom til museet i 1956 med en god del inventar. Autentisiteten er dermed i høy grad bevart.

På grunn av dette har museet, tross dårlig økonomi, prioritert bygningsvern av dette tunet. Løa fikk nytt torvtak i 2005, lagt etter gamle tradisjoner. Taket på hovedhuset ble restaurert i 2006. I 1990 fikk fjøset lagt om taket, men omfattende lekkasjer ble avdekket i 2009 og det ble nødvendig å sikre taket midlertidig med presenning.

Det er nå et ønske å legge om det nye taket etter gamle tradisjoner med bjørkenever som tettesjikt i stedet for moderne papp.

Bygningen er ikke fredet men p.g.a. sin autentisitet og som en del av et viktig bygningsmiljø på Vest-Agder museet mener fylkeskonservatoren at fjøset ved Eikentunet er svært verneverdig.

http://www.vestagdermuseet.no/kristiansand/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss