Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2063 Hege Lise Sørbye - Fredet kalkovn på Brønnøya

fikk på styremøte 06. februar 2014 i Stiftelsen UNI kr. 300.000 til istandsetting av fredet kalkovn på Brønnøya i Bærum

Brønnøya i Indre Oslofjord er rik på kalkstein av god kvalitet, og det ble brutt og brent kalk der allerede fra 1500-tallet. I 1974 ble Brynøens Kalkbrænderi opprettet av Anders Haagensen og reist ved Sandbukta samme år. Ovnen ble brukt frem til hans død i 1888. Kalkproduksjonen på Brønnøya ble deretter flyttet til nordsiden av øya.

Den karakteristiske, firkantede sjaktovnen utgjør en overgangstype mellom de eldre gårdsovnene og mer industripregede ringovner – og den form er for øvrig gjengitt i Bærums kommunevåpen. Ovnen er den eneste gjenværende av 5 over fra denne epoken i Asker og Bærum og ble derfor i 1999 fredet som den eneste på Østlandet.

I 2012 raste nord- og deler av vestfasadene ut. For å hindre ytterligere skade, og for å tilrettelegge istandsetting, ble gjenstående murverk og ovnsjakt i løpet av 2013 demontert. Parallelt med demonteringen ble det foretatt en antikvarisk dokumentasjon av konstruksjonen og en detaljer tiltaksplan er under utarbeidelse på bakgrunn av denne.

Kalkovnen, som er av stor historisk interesse, skal istandsettes og sikres, og det skal benyttes tradisjonelle, stedegne materialer til istandsettingen.
Et mål for istandsettingen er at også ovnssjakt og brennkammer skal istandsettes slik at faktisk kan brennes kalk i kalkovnen. Denne vil dermed kunne bli arena for formidling av historisk kalkmørtelproduksjon. Asker museum og Nordisk forum for bygningskalk har begge uttrykt interesse for dette. Den brente kalken vil ha bruksverdi i bygningsvernet.

Gjenoppbygging av kalkovnen er et et omfattende og kostnadskrevende prosjekt, men eiere på Brønnøya, et sameie på 5 er opptatt av å lykkes med dette, og oppfatter at kalkovnen har en lokal og nasjonal interesse.

Historielaget i Asker og Bærum sammen med Forsvarsbygg nasjonale festningsverk, gir sin fulle støtte til prosjektet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss