Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2067 Sliperiet Bagn AS - Brannsikring

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 500.000 til brannsikring av Sliperiet i Bagn

Den gamle sliperibygningen i Bagn, har huset forskjellige industrielle virksomheter siden 1910, - starten var Bagn Træsliberi frem til 1930 tallet, og påstås å være grunn-steinen for utviklingen av Bagn og kanskje hele Valdres. Den siste virksomheten gikk konkurs sommeren 2013.

Sliperiet sammenlignes ofte med Kistefoss (museet) på Jevnaker fra samme tidsepoke, og har kanskje like stor nasjonal betydning industrielt og historisk.

Sliperiet Bagn AS, ble stiftet i 2013 og eier eiendom, bygning og inventar etter oppkjøp av et konkursbo. Formålet med kjøpet er bevaring og synliggjøring av kulturminnet Sliperiet for allmennheten, kombinert med næringsutvikling.

Bygget har 3 etasjer på drøyt 900 m2 pr. etasje og har fasade av teglstein.
Det er planlagt at bygget skal tilrettelegges innvendig for næringsvirksomhet. Om-byggingen for flere konkrete virksomheter vil pågå fortløpende, finansiert av leieinntekter, innskudd fra eierne/bank og støtte fra kommune.

Videre bevaring av bygget vil bli søkt del-finansiert av Norsk Kulturminnefond.

Bygningen er registrert som særskilt brannobjekt og har følgende kjente branntekniske mangler:
- brannsikring av søyler og dragere (bærekonstruksjon) alle etasjer
- automatisk brannalarmanlegg koblet mot 110
- branncelleinndeling
- branntetting i branncellebegrensende bygningsdeler

Riksantikvaren gir støtte til foreliggende planer om sikring og istandsetting av kulturminnet Bagn Træsliperi og begrunner dette med bl.a. «Bagn Træsliperi vurderes som et kulturminne av stor betydning for det miljøet det inngår i. En eventuell brann kan få katastrofale konsekvenser, brev datert 06.11.13.»
Isolert sett vil brannsikringsprosjektet i seg selv sikre det som blant annet Riksantikvaren omtaler som store kulturhistoriske verdier.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss