Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2077 K. Christensen & Co - Restaurering av taket ved Moens båtbyggeri

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 200.000 til restaurering av taket ved Moens båtbyggeri

Båtbua som det nå ønskes sikret taket på er fra 1935. Asplan – Viak hadde en gjennomgang av alle bygningene i det tidligere Moenprosjektet, og fant bua i best stand. Moenprosjektet fikk tilskudd fra Stiftelsen UNI til gjennomgangen.

Det anbefales å legge takrenner av stål (ikke med i tilbud fra Sollie) i tillegg til et par støtter under snekkerverkstedet, som heller ikke er med i tilbudet.

Det er nå nødvendig å sikre taket på hovedbua med sidebygning. Hovedtaket har lekkasjer og er begynt å råtne, spesielt ut mot vannet, hvor man ikke lenger tør gå opp og bytte takstein. På sidetaket har lekkasjene vært så omfattende at prambyggerne har måtte øse båtene før de kom ut av bua.

Gjennom de ti årene som 3. og 4. generasjon har hatt ansvaret for dette kulturminne, er mye i tilskudd mottatt, men også mange timer er nedlagt i dugnad. Man forvalter et fantastisk kulturminne, og er villige til fortsatt å legge ned mye arbeid. Det er viktig at kulturminnet blir bevart mest mulig som det har vært, samtidig som det må tilpasses en bruk som kan sikre videre bruk av området gjennom god kontakt med vernemyndighetene.

Hovedtaket har takstein som man ønsker å beholde og det er mulig å skaffe ekstra stein til erstatning. Steinene må tas ned og alle råtne og husbukk infiserte bord må byttes. På denne måten blir dagens utseende beholdt, både innvendig og utvendig, og fare for ytterligere lekkasjer blir sterkt redusert.

K. Christensen & Co er det eldste båtbyggeriet på Moen, og senere båtbyggerier fikk sin opplæring her. Båtbuene på Moen er fortsatt i sin opprinnelige stand, og kommunen, fylke og Riksantikvaren ønsker å bevare dette unike miljøet.

Ordfører i Risør kommune har bl.a. uttalt: Båtbyggeriene på Moen har grunn til å være stolte over hva de har fått til. Det er viktig med realismen i prosjektet å bygge stein for stein, dette har gjort at man har innfridd målene og lagt et solid fundament for veien videre. Fokuset på fartøyvern, prambyggingskurs og flere gode arrangementer har gjort Moen kjent lokalt og nasjonalt og gjort båtbyggeriene til en attraktiv møteplass for kystkulturinteresserte. Båtbyggeriene på Moen har bred politisk støtte i kommunen. Nå må vi finne ut hvordan kommunen kan engasjere seg i det videre arbeidet og jeg kan garantere mye «goodwill» fra kommunen.

Siden bua er i generelt god stand, kan taklekkasjer ødelegge mye.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss