Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2079 Atlungstad Brenneri AS - Brannvern og brannteknisk anlegg

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 170.000 til brannvern og brannteknisk anlegg ved Atlungstad Brenneri

Atlungstad Brenneri ligger vakkert til i strandkanten ved Mjøsa i Stange kommune og ble opprettet i 1855. Atlungstad Brenneri er under fredning og ble i 2012 innlemmet i Riksantikvarens liste over 14 teknisk-industrielle kulturminner av nasjonal verdi.

I dette historiske brenneriet blir det produsert 25.000 liter sprit av poteter hver høst. Da har publikum en unik mulighet til å følge potetene fra tippesjakta til ferdig sprit, se de imponerende gjæringstankene og høre godlyden fra gjærlåsen. Spriten blir til det norske nasjonalbrennevinet akevitt.

Høsten 2013 inngikk brenneriet en avtale med ArcusGruppen om småskala videreforedling. Det betyr at i løpet av 2014 skal produksjonen utvides fra råsprit til også å omfatte krydderdestillasjon, blanding, ilegg på fat, tapping, etikettering og pakking. Målet er å få hele produksjonslinjen fra potet til ferdig akevitt på flaske i Atlungstads anlegg, noe som vil gjøre Atlungstad Brenneri unikt. Da vil produksjonen på Atlungstad bli som den var i perioden 1880 – 1920. I 1920 ble Vinmonopolet opprettet og all ferdigvareproduksjon og salg ble sentralisert.

Bygningsmassen er fra flere tidsperioder, men det eldste er fra 1856. Det meste av produksjonsutstyret er fra 1960-tallet, mens noe er fra 1930-tallet.
Atlungstad Brenneri AS overtok brenneriet i 2011. Tidligere eiere var Hoff SA, og brenneriet var i ordinær drift fram til 2002 og reservebrenneri fram til 2008. Da ble driften lagt helt ned og anlegget sto uten oppvarming fram til 2011. I denne perioden eskalerte forfallet. Fra 2011 er det gjort et stort istandsettingsarbeid.

Formålsparagrafen til det ikke-kommersielle eierselskapet er at Atlungstad Brenneri AS har som formål å bevare, utvikle og drive et nasjonalt industrielt kulturminne og musealt formidlings- og opplevelsessenter på Atlungstad Brenneri.

Atlungstad Brenneri får økonomisk støtte fra Riksantikvaren til istandsetting og vedlikehold. Brenneriet har også fått prosjektmidler til verdiskapingsprosjektet «Mjøsas edle dråper» fra Hedmark fylkeskommune og Riksantikvaren, men brenneriet er ikke innlemmet i et konsolidert museum og mottar derfor ikke støtte til drift og formidling fra Kulturdepartementet. Brenneriet får heller ingen fast driftsstøtte fra noen annen kilde. Produksjonen er liten og ikke rasjonell, og gir ikke overskudd. Det er et stort engasjement for Atlungstad Brenneri i lokalsamfunnet, og dugnadsinnsatsen er meget stor.

Riksantikvaren gir ikke støtte til brannvern og brannsikring og det er nødvendig å finne andre bidragsytere til dette. Uten disse tiltakene må produksjonen stoppes og anlegget stenges for publikumsbesøk. En løsning må derfor finnes.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss