Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2093 Milena Miccoli - Restaurering av tak på våningshuset ved Solberg Nedre

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 75.000 til Delprosjekt 1 - Restaurering av taket på våningshuset ved Solberg Nedre

Milena Miccoli er eier av Solberg Nedre i Østre Skogbygd i Løten kommune siden 2011. Bruket er på 118 mål og består av skog, beite, dyrket mark og tun med eldre tømmerbygninger – våningshus, låve, stabbur, hønsehus og skåle, alle i laftet tømmer.

Gården Solberg Nedre er beskrevet i Løten historiebok tilbake til 1500 tallet. Etter tradisjonen skal det ha stått kloster på garden og det skal ha bodd nonner her. Det skal ha vært bosetninger her fra ca. 800 tallet. Huset har opprinnelig stått et annet sted på bruket men har blitt flyttet og satt opp igjen i 1824. Alle bygninger finnes i SEFRAK registeret.

Ca 20 mål av eiendommen er vernet da vi har områder med gammel slåttemark og mange rødlistearter - vi har Løtens eneste og mest sannsynlig Norges største dragehodeforekomst.

Våningshuset som denne søknaden gjelder er av laftet tømmer over to etasjer pluss loft.

Søker er godt i gang med å utarbeide en helhetlig plan for bruket for både å restaurere det bygningsmessig, tilrettelegge for egen drift og ivareta det kulturlandskap og de kulturminne-verdier eiendommen har. Et ønske er å tilbakeføre den til den stand den en gang var på en mest mulig autentisk måte samtidig som man skal kunne bo og leve her med dagens standard. Eiendommen er konsesjonspliktig og det er drift på gården; graset blir slått og brukt og noen skogsområder leies ut til beiting.

Av den omfattende restaureringen, er våningshuset et alfa og omega for å kunne bo og leve her, og for egen kost er huset innvendig oppgradert.
Videre er hønsegård med høner etablert, i en åker er potet og løk plantet i år. Frem i tid vil gården bli debiogodkjent (Debio er kontrollinstans for økologisk landbruksproduksjon) og områder bli utvidet med urter og krydderhage i tillegg til jordbærplanting med selvplukk på gården. Egne kalver kommer nå i februar 2014.

Det fredede området i tillegg til et skogsområde som beiteområde for egne dyr vil bli inngjerdet i samarbeid med Hedmarken Landbrukskontor.

Etter innspill/råd fra antikvar i Hedmark Fylkeskommune i forbindelse med videre restaurering av bruket, er erfarne byggmestre blitt kontaktet. Etter befaring har man valgt å dele prosjektet i to til tre deler, hvor taket på våningshuset er det som haster mest.

Arbeidet innbefatter nytt tak, utbedring av pipe, takrenner og vi har også tatt med montering av nye hjørnekasser. I tillegg vil huset bli tjæret.
Del 2 og eventuelt 3 vil være å bytte nederste tømmerstokker og annen tilbakeføring til opprinnelig stil bygningsmessig.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss