Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2099 Svinøya Rorbuer AS - Fullsprinkling av Svolvær eldste handelsbrygge fra 1828

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 300.000 til fullsprinkling av Svolværs eldste handelsbrygge fra 1828

Svinøya Rorbuer består av 33 godt bevarte og nybygde rorbuer. De eldste er fra midten og slutten av 1800-tallet. Hovedhuset «Handelsbrygga til Berg» er fra 1828 og SEFRAK registrert og merket med bevaring i reguleringsplanene for Vågan kommune.

Handelsbrygga er Svinøya Rorbuers hovedbygg, og mottok i 2011 kr. 300.000 fra Innovasjon Norge til å etablere et Tørrfiskmuseum i deler av andre etg. Dette skulle bli et godt supplement i forbindelse med formidling av kystkulturen og Norges eldste eksportartikkel, Tørrfisken.

Prosjektet er flere ganger blitt utsatt p.g.a. store bygningsmessige utfordringer, bl.a. strenge brannvernkrav til fullsprinkling.

Museum Nord uttaler bl.a.: Den gamle handelsbrygga på Svinøya er et sentralt element i Svolværs opprinnelige bebyggelse. Fra 1830-årene var Svinøya selve sentrum i Svolvær. Stedet var preget av stor aktivitet med fiskeoppkjøp, rorbuutleie og handel. Brygga med krambu, hvor dagens Børsen Spiseri og Krambua befinner seg, var et naturlig midtpunkt for mye av denne aktiviteten. Brygga representerer et typisk handelsted fra midten av 1800-tallet, bygget opp rundt væreierens eiendom, handel og næringsaktivitet.

Videre er Handelsbrygga i dag et godt eksempel på en vellykket bruk av et verneverdig bygg. Restauranten Børsen Spiseri og Krambua kombinerer tilbud av høy kvalitet med autentiske lokaler på en måte som bidrar til å formidle Lofotens kulturarv. Museum Nord anbefaler at brygga får et fullverdig brannsikringsanlegg og støtter på det sterkeste søknaden til Stiftelsen UNI.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss