Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 2101 Kvæfjord Kystlag - Restaurering av fiskefartøyet M/K Svenja

fikk på styremøte 24. april 2014 i Stiftelsen UNI kr. 300.000 øremerket reparasjon av styrhus på M/K Svenja.
I styremøte 10. juni 2020 ble det innvilget omdisponering av midlene til overhaling av motor og gir på M/K Svenja

Kvæfjord Kystlag har helt fra starten av hatt som mål å ta vare på gamle trebåter gjennom stell og bruk, og fikk tidlig – gjennom samarbeid med Kvæfjord Museum, og senere med Sør Troms Museum – samlet sine båter på Hemmestad. Dette var robåter som ble kjøpt eller gitt som gave til laget. Det ble gitt tilbud til skolene i regionen om at Kystlaget kunne ta imot skoleelver, som fikk være med på stell av båtene samt opplæring i roing og bruk av robåt.

Da Kystlaget fikk overta Svenja, som står på RAs verneliste, kunne virkeområde bli betydelig utvidet.

Svenja er en sikker og god sjøbåt som kan brukes i all slags vær, og når den er ferdig restaurert, vil høyne sikkerheten til kystlagets brukere. Båten vil bli brukt mest i Kvæfjord, men den er så stor at man kan delta i forskjellige kystkultur-sammenhenger rundt om i Troms og Nordland.

Kystlaget er medlem av Frivillighetssentralen i Kvæfjord, og vi har samarbeid med historielaget. Turer arrangeres med båt til fraflyttede boplasser rundt om i vår fjordkommune.

Kystlaget har også i alle år prioritert barn og ungedom med rokurs og kurs i ”båtvett”. Når Svenja blir restaurert blir det en båt som er trygg, men lett handterlig.

Det overordnede mål for Kystlaget er å få midler til å starte den omfattende restaureringen av fartøyet. Det er en kjensgjerning at med de lekkasjer og mangler som Svenja har, er det kostnadskrevende og krever stor arbeidsinnsats fra medlemmene å holde den i hevd.

Kystlaget er heldig som har et godt samarbeid med lokale aktører og Sør Troms Museum som gir tilgang til gode havneforhold og verkstedfasiliteter.

Første steg i restaureringen er å komme i gang med renovering av skrog og overbygg, som forringes hurtig. Kystlagets klare mål er å restaurere Svenja tilbake til slik den var. Målet er å kunne nytte båten til formidling for kommende generasjoner om hvilke fartøy og redskaper det ble drevet fiske med langs hele kysten. Samtidig vil Svenja kunne brukes som ”servicebåt” ved årlige arrangementer med Båtskole for skoleelever etc.

Høsten 2013 ble skroget på Svenja ”kalfatret”. Alle nater og støyt ble fornyet, og det ble skiftet ut en del bolt/spiker. Dette ble gjort som en førstehjelp for å stoppe de verste lekkasjene i skroget. Arbeidene ble utført på Nordnorsk Fartøyvernsenter.

Så langt har man klart å holde Svenja flytende, uten at den er nevneverdig ytterligere forringet etter 2008. Men nå ser man at bare det årlige vedlikehold for å holde båten i denne stand, uten å kunne bruke den, tærer uforholdsmessig på lagets økonomi og medlemmenes motivasjon.

Det er et håp at man i løpet av 2014 kan få startet hoved restaurering av Svenja, slik at den fra 2015 kan tas i bruk til de formidlingsoppgavene som er målsetningen.

http://www.kvedfjord-kystlag.com/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss